Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maktskifte i Kanada - Liberalerna segrade

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 09:58.
Liberalerna med Justin Trudeau tog skrällseger i det kanadensiska parlamentsvalet.
Bildtext De kanadensiska liberalernas ledare Justin Trudeau.

I Kanada har de politiska styrkeförhållandena svängt efter parlamentsvalet. Utmanaren Liberalerna ledda av Justin Trudeau ser ut att ha tagit en skrällseger på bekostnad av premiärminister Stephen Harpers konservativa parti.

Det socialdemokratiska New Democratic Party kommer trea med 19 procent av rösterna.

Liberalernas valseger innebär att premiärministern Stephen Harpers knappt tio år långa styre är över.

Det bröt ut jubel på liberalernas kampanjhuvudkontor i Montreal då de största kanadensiska tv-stationerna förutspådde segern. Liberalernas stora valseger innebär att partiet nu har ensam majoritet.

- Det här är vad positiv politik kan åstadkomma. Det är dags för en förändring i kanadensisk politik. En verklig förändring, sade den blivande premiärministern Trudeau framför jublande anhängare i Montreal.

Liberalerna tog skrällseger i det kanadensiska parlamentsvalet.
Bildtext Liberalerna firade då det blev klart att de är valets vinnare.

Den slutliga rösträkningen visar att Justin Trudeaus liberaler fick 39,5 procent av rösterna och 184 av parlamentets 338 platser. De konservativa ser ut att få 102 platser, medan det nya demokratiska partiet NDP får drygt 19 procent av rösterna och 32 platser i parlamentet.

Partiet Bloc Québécois som stöder ett självständigt franskspråkigt Québéc ser ut att få tio platser medan det gröna partiet fick nöja sig med en ledamot.

Stephen Harper har meddelat att han avgår som ledare för de konservativa.

- Folket har aldrig fel. Det här är min besvikelse och enbart min, sade Harper efter att han gratulerat Trudeau till segern.

Politisk dynasti

- Det går inte att ta ett dåligt fotografi på karln, beskrev en känd kanadensisk tv-profil Trudeau inför valet.

Den 43-årige Trudeau har fört aktiv kampanj på sociala medier. Harper gick under valkampanjen till angrepp mot att Trudeau som enligt Harper saknar erfarenhet.

Kanadas premiärminister Stephen Harper efetr att ha talat på FN:s generalförsamling i New York, september 2014.
Bildtext Stephen Harper fick se sig besegrad efter många år vid makten.

Justin Trudeau är lärare till utbildningen och son till Kanadas tidigare premiärminister Pierre Trudeau.

Pierre Trudeau var premiärminister i Kanada i två repriser, mellan 1968 och 1979 och efter en kort tid i opposition axlade han premiärministerskapet i fyra år på 1980-talet. Pierre Trudeau var mycket en mycket populär politiker i Kanada.

Justin föddes under faderns tid som premiärminister. Fadern dog år 2000 och på begravningen höll sonen Justin ett minnestal som enligt kanadensiska politiska kommentatorer gav en bild av aspirationer till en politisk dynasti. Något som nu ser ut att i alla fall delvis ser ut att kunna bli verklighet.

Trudeau tog över som partiledare för liberalerna år 2013 och han har styrt partiet i en mer socialliberal riktning.

Ambitiösa vallöften

Liberalerna har gått till val med löften om att höja beskattningen för rika medan skattelättnader skulle riktas till medelklassen. Trudeau har också talat för en ekonomisk stimulanspolitik som skulle innebära satsningar på stora infrastrukturprojekt - även med lånepengar - till skillnad från föregångaren Harper som talade för ekonomisk åtstramning.

På Trudeaus agenda finns också bland annat att ytterligare förbättra förhållandet till president Obama i det mäktiga södra grannlandet USA.

Trudeau har också öppnat för att dra ur Kanada från operationen mot terrornätverket Islamiska Staten (IS) för att satsa mer på humanitära uppdrag och utbildning.

Klimatpolitik på agendan

Klimatpolitiken skiljer också Trudeau från föregångaren Stephen Harper. Harper kommer från Kanadas främsta oljeregion Alberta och han har inte haft mycket övers för en klimatpolitik som begränsar bruket av fossila bränslen. Harper har klubbat igenom bland annat den omtvistade oljeledningen XL Keystone Pipeline som byggdes 2010 och som knyter samman oljeraffinaderier i Kanada och USA.

Under Harpers era drog sig Kanada också ur Kioto-klimatavtalet år 2011. På den punkten kan maktskiftet innebära en förändring eftersom Trudeau gjort vallöften om att ändra på klimatpolitiken. Klimatfrågor kommer ganska snabbt på agendan eftersom Trudeau ska delta i klimatmötet i Paris i november.