Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsövanten - allas vante

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2018 10:30.
Strömsö inslag: Tittarnas Strömsövantar - Spela upp på Arenan

Lee Esselström skapade ett helt nytt stickmönster inspirerat av snickarglädjen på Strömsös veranda. Innan mönstret publicerades efterlystes frivilliga att testa mönstret och responsen blev enorm. Människor från hela Finland, inklusive Åland samt Sverige och Norge hörde av sig och fick mönstret hemskickat innan det officiellt publicerats.

De allra flesta som provade tyckte att mönstret var lätt att följa och gav ett vackert resultat. Här kommer ett urval av kommentarer och bilder på resultaten.

vantar
Bildtext Anneli Heikkilä-Nordmyrs Strömsö vantar
Bild: YLE/Strömsö

Anneli Heikkilä-Nordmyr från Korsnäs stickade sina Strömsövantar i Järbos raggi garn;
"Tack för ett vackert vantmönster, det har mötts av god respons av familjemedlemmarna under resans gång."
Anneli valde Järbos raggi garn eftersom hon ville ha en tjock varm vante som skulle tåla att tvättas i maskin på 40 grader. Hon tipsar om att Sju bröder eller Nalle garn också skulle fungera bra.
Hon fick infallet att göra bakgrundsfärgen med ett melerat garn, vilket bjöd på oväntade överraskningar. "Det hade kanske lite häftigare färgsvängningar än jag tänkt mig och lite väl långa rapporter mellan färgerna men det blev nu riktiga "glad-vantar" i alla fall. Ihoptagningen på vanten blev mycket vacker, men det gäller att vara uppmärksam på mönsterstickningen vid ihoptagningen så att den blir rätt."

Mikaela Smedinga från Jakobstad stickade med Sju bröder och säger så här:
"Mönstret var lätt att förstå men eftersom jag stickar ganska spänt blev det en barnvante, 8 cm bred och 25 cm hög."
På sin blogg skriver Mikaela mer om vantarna.

vantar
Bildtext Anne Heiskanens Strömsö vante
Bild: YLE/Strömsö

Anne Heiskanen från Kotka gav respons på finska:
Ohje oli mielestäni helppo ja kaunis kuviointi.

vantar
Bildtext Carita Westmans Strömsövantar
Bild: YLE/Strömsö

Kerstin Meinander stickade Strömsövantarna till sin dotter.
"Hon blev jätteglad. Jag följde beskrivningen och märkte inget fel. Jag använde Novita 7 bröder och stickor 3 och 4. Jag stickade vänster vantes ovansida på stickorna 3 och 4 för att få början på motsvarande ställe. Fast egentligen stickar jag ju med två rundstickor, det är lättare så. Det blir troligen flera vantar med samma mönster."

Gunilla Öhman valde att kasta om hoptagningen för att hon tycker att det är lättare för henne att få det snyggt på det sättet. "Alltså, jag har gjort överdragshoptagningen i början på stickan och den ihop-stickade i slutet på stickan. Annars var det lätt att följa mönstret och beskrivningen. Nu ska jag bara sticka två par till åt mina väninnor till julklapp."

Ann-Lis Nitovuori i Kvevlax tyckte vantarna blev för små och gjorde ett nytt par i rött och grått i ett annat garn, Drop Merino och lade till 4 maskor. En extra i början och slutet av mönstret och en röd i början och slutet av insidan. " Jag tyckte det blev en bra markering och så gjorde jag också lite större tumme." Dessutom stickade Ann-Lis stumpor med Strömsömönster och de blev verkligen läckra!

stickad socka
Bildtext Ann-Lis Nitovuori stickade en Strömsöstrumpa
Bild: Yle/Ann-Lis Nitovuori

Vill du sticka dina egna Strömsövantar så hittar du länk till mönstret och artikeln här nedanför.