Tufft språk kräver hård hud på sociala medier
#NiVetIngenting
- Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting
- Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där. Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.
Fet, ful och äcklig. Hat på nätet är vardagsmat för många ungdomar. Speciellt på tjänster där man kan vara anonym. Då gäller det att inte ta åt sig, att leva efter regeln att det som händer på sociala medier inte är på riktigt. Reporter Louise Bergman diskuterar näthatet med högstadieelever i svenska Österbotten.
I Högstadiet i Petalax träffar jag niorna Cecilia Granlund och Linnéa Bäcklund. De konstaterar att det finns mycket hat på nätet. Det är kränkande ord, att man är ful eller fet, har annan hudfärg eller religion. Nästan vad som helst tycks få en näthatare att ta till pennan.
- Det finns många som är väldigt elaka och gör nästan vad som helst bakom en skärm. I verkligheten skulle de aldrig våga säga sånt som de skriver på sociala medier, säger Cecilia.
Linnéa berättar att hon då och då får hat på nätet, till exempel att hon är ful.
- Först kanske man bli ledsen, men man ska inte ta åt sig. Om de inte vågar skriva under med sitt namn eller komma och säga det direkt till dig är det inget att bry sig om, säger Linnéa.
Ta inte åt dig av anonymt hat
”Du är ful!” Det har Josefin Isuls, åttondeklassare i Närpes, läst om sig själv några gånger på sociala medier. Men det är inget hon bryr sig om, egentligen.
- Visst gör det lite ont, samtidigt som jag verkligen inte bryr mig. Jag var ju också beredd på att få en del skit när jag gick med i Ask.fm, säger Josefin.
Jesper Norrgård går på 9:an i Närpes. Just nu tycker han att Snapchat är roligast. Han har samma erfarenhet av Ask.fm som Josefin.
- Jag har fått en del skit om hur jag ser ut och sånt, på Ask. Men det är inget att bry sig om och det är bara att ta bort såna som skriver skit, säger Jesper.
Kajus Daukša går i samma årskurs som Jesper. Ask.fm är det forum där han upplever mest hat.
- Det är tufft språk och det är mycket hat på Ask. Lägger man upp ett foto på sig själv kan det komma en kommentar om hur ful man är, säger Kajus.
Både Kajus och Jesper konstaterar att hat är något man får räkna med om man går med i ett forum där människor kan vara anonyma.
Simon Lundegård och Anton Frants, som går på åttan i Högstadiet i Petalax, har en enkel lösning på hatskriverierna.
- Är det nån som skriver hat är det bara att ta bort den personen eller kontot, säger de.
Utanför men ändå med
En möjlighet att slippa undan näthat och råa kommentarer, är att överhuvudtaget inte vara med i forum där anonymitet tillåts. Bland de drygt 20 ungdomar i svenska Österbotten jag pratar med är det en handfull som till exempel inte är med i Ask.fm.
Jan-Arvid Sjöblom på 8:an i Oxhamns skola i Jakobstad är en av dem.
- Jag var med ett tag, men det kom en del skitkommentarer så jag slutade med Ask. Inte för att jag blev ledsen över kommentarerna. Det var bara inte min grej, säger Jan-Arvid.
I Pedersöre är åttondeklassarna Jennifer Enkvist och Linnéa Wikström i Sursik skola inne på samma linje. Ask är inget för dem. Linnéa är sparsam med sociala medier. Whatsapp och en sajt där man kan publicera sina teckningar är hennes grej. Någon selfie har hon aldrig publicerat på nätet. För Jennifer är Instagram, Facebook och Whatsapp i första hand ett sätt att hålla kontakt med vännerna.
Utan sociala medier inget liv
Vad skulle hända om ungdomarna inte fick vara uppkopplade, hänga på sociala medier och spela?
- Jag vet inte riktigt vad jag skulle göra utan min mobil. Kanske umgås med vännerna, säger Jan-Arvid Sjöblom med ett skratt.
Mobilen är viktig. Väldigt viktig, konstaterar fem tjejer jag träffar i Oxhamns skola.
- Det är som en reflex att kolla mobilen. Man kan nästan få panikkänsla om den inte är med, säger Inez Kjellman.
Men de tror ändå att de skulle klara sig utan mobilen och sociala medier. Om de var tvungna. Fast sociala medier är ett bra sätt att hålla kontakt med sina vänner, att alltid ha dem nära. Det gäller att ha koll på vad som händer.
- Men utan sociala medier skulle man nog vara fri från bekymmer, säger Josefin Isuls i Närpes.
Spelvärlden
I årskurs 7 i Sursik skola i Pedersöre går Josef Höglund. Han använder Facebook och Whatsapp och spelar League of Legends.
- Spelar man dåligt får man ta mycket skit. Och vad det är för skit är inget jag kan säga högt, säger Josef med ett skratt.
Han blir inte ledsen om någon sågar hans spel och han medger att han också använder chatten om någon spelar dåligt.
- Men jag försöker skriva på ett finurligt sätt, så att det inte blir hat, säger Josef.
Anastasia Alexandrova går i 9:an i Närpes. Hon är en av få flickor jag träffar som spelar League of Legends.
När hon spelar tar hon ofta ett spelnamn som inte avslöjar att hon är flicka. En flicka som spelar får ofta uppmärksamhet som inte är så trevlig. Helt plötsligt vill någon veta hur gammal man är och var man bor. Spelar en tjej dåligt får hon också mycket mera skit än en kille.
- Men oavsett om man spelar som pojke eller flicka kommer det väldigt mycket skit då man spelar League of Legends. Det är egentligen lite lustigt att nån ägnar mer tid åt att skriva skit i chatten, istället för att spela. Och jag tar inte åt mig. Om nån skriver att jag suger blir jag bara taggad och försöker spela bättre.
Men Anastasia medger att det ibland blir ganska hemskt under spelen.
Varför så tufft språk?
Jag försöker förstå varför språket är så tufft och rått på sociala medier. De flesta jag pratar med säger att det handlar om anonymiteten.
- En person som skriver skit anonymt på nätet mår säkert jättedåligt själv, säger Anastasia Alexandrova.
Avundsjuka och suktan efter uppmärksamhet är andra förslag jag får. När jag pratar med Emilia Norrman och Emma Häggback, på 7:an i högstadiet i Petalax, konstaterar de det uppenbara.
- Det finns ju också många vuxna som skriver skit på nätet.