Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällström gör testerna och intervallerna ingen annan vill

Från 2015
linda sällström landslagsträningar 2015
Bildtext Linda Sällström har lämnat skadeproblemen bakom sig.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Målsaldot är magrare än väntat, men Linda Sällströms säsong har ett enormt plus i kanten: hon har äntligen fått vara frisk. Nu ser landslagsanfallaren redan fram emot höstens hårdträning – och årets avslutande EM-kvalmatch.

Få fotbollsspelare har varit så otursamma som Linda Sällström.

Tre vårvintrar på raken skadade hon knäet svårt och fick vinka fotbollsplanerna farväl för ett bra tag. Men inte i år.

Nu har Sällström en hel säsong bakom sig i Vittsjö som slutade nia i Damallsvenskan denna säsong efter tre mål på 18 matcher av Finlands landslagsstriker.

Linda Sällström, hösten 2015.
Bildtext Linda Sällström väntar med iver på Finlands match mot Spanien nästa vecka.
Bild: Str / Lehtikuva

– Säsongen är en besvikelse, jag och alla andra hade högre förväntningar. Också personligen väntade jag mig mer, det ser ju inte så hemskt bra ut i statistiken, säger Sällström till Yle Sporten.

– Men å andra sidan, det här är första säsongen på många som jag inte åkt på en korsbandsskada, så det är ju ändå lite plus.

Saknar krut i benen

Årets spelare i Finland 2008 och 2011 är ännu inte i samma form som under toppsäsongerna. Årets förberedelser stördes av mystiska knäproblem som mer eller mindre hindrade träningen från februari till maj.

– När jag kom tillbaka var säsongen redan i full gång och jag hade inte tiden att jobba upp fysiken som man har under en korsbandsrehab, utan jag skulle direkt ut och spela matcher.

Tror du att du fortfarande kan komma upp på samma nivå som före skadorna?

– Absolut. Allt börjar med fysiken, bara jag får lite mer krut i benen kommer det andra också. Nu väntar jag på att säsongen ska ta slut så kan jag trappa upp träningen och fara ut och springa lite intervaller också.

Bra att någon gillar att springa intervaller, du är nog rätt ensam om det?

– Heh, jo, jag tror inte det är jättemånga som i det här skedet av säsongen tänker som jag, men under mina rehabperioder har jag känt vilken effekt det ger. Jag känner min kropp väldigt bra, vet vad jag behöver och hur jag uppnår det, så det motiverar.

Gör testerna ingen annan vill

Linda Sällström gjorde i maj comeback i landslaget efter en paus på över ett och ett halvt år. I matchsituation, vill säga – för i höstens fystester har hon varje gång kunnat delta.

– Jag står alltid där i Eerikkilä i november och gör testerna som ingen annan vill göra, skrattar Sällström.

– Men det har ändå gett mycket, man känner sig delaktig i laget på ett helt annat sätt. Det är inte så att jag var borta i tre och plötsligt kom tillbaka, utan jag har ändå varit med en del.

Linda Sällström, EM 2009.
Bildtext Linda Sällström spelade i EM 2009, men missade turneringen 2013 på grund av skada.
Bild: Yle/Dan Gustafsson

Landslaget har gett Sällström ny energi också den här sensommaren, när spelet hackat i Sverige. Finland har inlett EM-kvalet med segrar över Montenegro hemma och Irland borta.

– Det gick riktigt bra resultatmässigt, men vi vet att vi har ännu mer att ge. Men i kval är det resultaten som räknas, jag spelar hellre en dålig match och vinner, än spelar bra och förlorar, resonerar Sällström.

Sällström är med sina 27 landslagsmål Finlands genom tidernas tredje bästa målskytt bakom Laura Österberg-Kalmari (41) och Sanna Talonen (32). Mot Irland fastställde hon slutsiffrorna 0-2.

Bättre spel krävs mot Spanien

Mot Montenegro och Irland har ändå spelet – precis som hela lagets – trots segrarna varit småtamt. Det vet även Sällström, som inser att Finland måste lyckas bättre i följande match mot gruppens toppseedade lag Spanien.

– Vi måste bättra på en del, faktiskt. Men jag tror absolut inte det är omöjligt, och nu samlas vi nästan en vecka före matchen och hinner träna ihop oss och kommer absolut att vara väl förberedda.

Linda Sällström, landslagsträningar 2015.
Bildtext Linda Sällström hör med sina 60 landskamper till Finlands mest erfarna spelare.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Spanien är ett tufft lag och är förhandsfavoriter, men jag tror personligen att dom passar oss bättre som motståndare än till exempel Montenegro, menar Sällström.

Vad tror du om era chanser att nå ett fjärde EM på raken?

– Jag tror chanserna är bra och vi siktar absolut på det. Allt annan skulle vara en stor, stor besvikelse. Bortasegern över Irland kan visa sig vara väldigt viktig, och om vi ännu kan plocka poäng mot Spanien skulle det hjälpa väldigt mycket på vägen.

Yle visar EM-kvalmatchen mellan Finland – Spanien från Helsingfors tisdagen den 27 oktober.