Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Dubbskor i test: räddaren i halt före

Från 2015
Isig trottoar
Bild: Yle/Madeleine Boström

Om vintrarna halkar och stöter sig 20 000 finländare - varje månad. Dubbskor gör det lättare att hållas på fötterna. Här är tre dubbskor i test.

Kungskonsumenten testade dubbskor av märkena Icebug JOKK Bugrip, Sarva Jalo och Polecat. Sarva är ett inhemskt märke och Polecat-skor finns till salu i Kookenkä med namnet Andiamo. Icebug-skorna är utrustade med speciell greppteknologi.

Test av dubbskor
Bildtext Testet utfördes i ett snöigt Uleåborg.
Bild: Yle

Testets fokus låg på hur bra grepp skorna gav i halt före. Dessutom testades hur varma och vattentäta de är. Alla skor i testet är vinterskor och utger sig för att vara vattentäta.

Testet utfördes i Uleåborg i ordentligt vinterväder och av en grupp hundägare, som ofta får ta en promenad med stundvis ivriga hundar. När hunden drar åt något håll ställs vinterskons grepp verkligen på prov.

Testgruppen hölls på fötterna, men fötterna frös

Testgruppen gick i skorna i två veckor. Ingen föll under den här tiden, och skillnaden till ett par vanliga vinterskor beskrevs vara som mellan natt och dag.

I normalbruk var skillnaderna testskorna emellan inte speciellt stora, så skorna sattes på prov på en konstisbana. Också nu stod testgruppen stabilt, om än Sarvas skor kändes en aning hala. Orsaken såg ut att vara mönstret på skobottnen, som skiljde sig från de två andra skorna. Sarva har enbart dubbotten, medan Icebug och Polecat har både dubbotten och plastdubbar.

Sarva-skorna kändes dessutom kalla. Testgruppen ansåg att Sarvas skor lämpar sig bra för höstbruk, men att de inte är tillräckligt varma för vintern.

Mycket bättre än halkskydd

Testgruppen var sedan tidigare bekant med halkskydd, men hade inte mycket gott att säga om sådana. De hade varit svåra att fästa och en del hade trillat av på promenader. De kändes inte lika naturliga på fötterna som ett par dubbskor och påverkade dessutom sättet att gå.

Med dubbskor gick det att promenera avslappnat också i halt före. Testpersonerna upplevde att de inte behöver tänka så mycket på var de stiger och spänna sig för varje steg.

Skorna höll greppet också när testpersonerna gick i inomhus. De höll fästet till och med på mataffärens hårda golv.

Kungskonsumenten testar dubbskor
Bildtext Icebug JOKK Bugrip
Bild: Yle

Plus och minus

1. Testets vinnare: Icebug JOKK Bugrip

Pris: 165 euro

+ Bra grepp
+ Varma och vattentäta

Kungskonsumenten testar dubbskor
Bildtext Polecat/Andiamo
Bild: Yle

2. Polecat/Andiamo

Pris: 119 euro

+ Bra grepp
+ Varma

Kungskonsumenten testar dubbskor
Bildtext Sarva Jalo
Bild: Yle

3. Sarva Jalo

Pris: 119 euro

+ Bra grepp i normalbruk
+Vattentäta
- Kalla
- Hala på konstis

Salla Hekkala, Kuningaskuluttaja
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.