Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tvåspråkigheten kan rädda VCS

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Den nya akuten vid Vasa centralsjukhus
Bildtext I framtiden kan det vara bara ett sjukhus i varje vårdområde som har jour.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vasa centralsjukhus får svårt att hävda sig om regeringen går in för 12 vårdområden. Det tror Monica Siren-Aura (SFP), styrelsemedlem i Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Om det blir ett område som ser ut ungefär som gamla Vasa län har vi tre stora sjukhus inom 100-150 km från varandra, säger Monica Sirén-Aura.

Hon syftar på sjukhusen i Vasa, Seinäjoki och Karleby.

- Det är klart att det blir att sortera bland specialiteterna. Alla sjukhusen kan inte ge samma heltäckande vård som nu, säger Sirén-Aura.

Vasa kan förlora jouren

En viktig fråga är jourverksamheten. Ingen vet ännu säkert, men det är mycket möjligt att man går in för att bara ett sjukhus i varje vårdområde har jour.

Sjukvårdsdistriktets fullmäktigeordförande Gösta Willman (SFP) säger till Vasabladet att han är mycket pessimistisk till Vasas möjligheter att hävda sig mot Seinäjoki.

- Det skulle innebära en betydlig försämring för vår del, säger Sirén-Aura.

Tvåspråkigheten Vasas ess

Hon poängterar att det nu gäller att slå vakt om tvåspråkigheten.

- Tvåspråkigheten är vårt ess, säger Sirén-Aura.

Vårdreformen har behandlats politiskt i åratal och har i mångt och mycket blivit mer en politisk än en substansfråga. Sirén-Aura hoppas nu att politikerna i Österbotten kan stå enade bakom Vasa centralsjukhus.

- Det är en kamp mellan de stora partierna. Nu gäller det för oss här att se till att vi får behålla vårt tvåspråkiga sjukhus med jourverksamhet, säger Sirén-Aura.