Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dagmars älskade hästar

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 15:44.
Dagmar von Tyszka-Uthardt med sina hästar.
Bildtext Dagmar von Tyszka-Uthardt med sina hästar.

Boken "Älskade Hästar - Rakastetut Hevoset" är Dagmar von Tyszka-Uthardts kärleksförklaring till alla de hästar som hon och maken Lorenz haft på sin gård.

Genom åren har det funnits totalt över 60 rid- och avelshästar på gården. Nu återstår tre shetlandsponnyer och en islandshäst. Äldst är islandshästen Ofeigur med sina 32 år. Några nya lär det inte bli.

- De här är de sista, säger Dagmar. Jag vill hålla dem så länge de orkar och så länge jag orkar.

Ett livslångt hästintresse

Dagmar var hästintresserad redan under barndomen i Tyskland. Då besökte hon ett ridstall ett par, tre gånger per månad.

Då hon och Lorenz år 1974 köpte sin gård i Malax så skaffade man också en finnhäst som hette Lyckan. Första gången Dagmar skulle rida hästen stötte de på en älg i skogen.

- Hon var rädd för älgar så hon for iväg med mig väldigt snabbt hem igen. Det fick ett lyckligt slut.

Småningom så kom islandshästarna in i Dagmars liv. Det är den hästras som hon tycker allra mest om.

- Jag tycker den passar bra i Finland. Hästarna är inte så stora, de är inte lynniga eller nervösa. Man kan rida dem både som fritidshäst och på tävlingar.

Den allra första islandshästen hämtades till Finland år 1971. I slutet av 70-talet var det bara en handfull familjer som hade islandshäst, men nu är de uppe i över 1000.

Ett år med hästar

I januari fick Dagmar idén att göra en bok. Hon har genom året tagit fotografier av livet på gården. Nu sände hon fotona till ett förlag för att se om fotona dög för tryck - visstt gjorde de det.

Förutom fotografier finns i boken beskrivningar av hästraserna finnhäst, shetlandsponny och islandshäst. Dessutom beskriver Dagmar hur ett år med hästarna ter sig.

Boken "Älskade Hästar - Rakastet Hevoset" är som namnet avslöjar tvåspråkig. Dagmar har gjort den tillsammans med sin finskspråkiga svärdotter.

- Hon översatte tillsammans med min son den svenska texten till finska.

Islandshästen Ofeigur
Bildtext Islandshästen Ofeigur.