Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Migrationsverket: Vissa delar av Irak säkrare

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 17:39.
Irakier demonstrerar i Helsingfors
Bild: Yle/Victoria Wirén

Myndigheterna anser att säkerhetsläget i vissa delar av Irak har förbättrats. Bedömningen gäller staden Kirkuk, provinsen Babylon och huvudstaden Bagdad.

Enligt Migrationsverket beviljas inte irakierna längre asyl på basis av hemort utan individuella faktorer avgör.

Karta över "trygga" områden.
Bildtext Karta över de nuvarande så kallade säkra områdena i Irak.
Bild: Yle

- Fortfarande är läget mycket utmanande i Irak, men i vissa områden har situationen förbättrats, säger Esko Repo, chef för asylenheten på Migrationsverket.

Situationen är problematisk i Bagdad, sade Repo.

- Vi kan inte kategoriskt bedöma att människor där riskerar utsättas för våld, sade Repo.

Enligt Repo kommer det att påverka irakiska asylsökande i Finland, av vilka många kommer just från Bagdadområdet. Men Repo ger ingen siffra över hur många som berörs.

Programmet är inte längre tillgängligt

Forskare: Aldrig lätt att avgöra

Frågan om Bagdad är svår också för forskaren Wolfgang Muelhberger på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. På det stora hela kan området från Bagdad till Basra i söder verka stabilt eftersom det är fritt från öppen väpnad konflikt, men om det är säkert är svårare att avgöra.

– Det har pågått så kallad etnisk rensning i staden sedan 2003 och de olika folkgrupperna bor i princip nu i helt åtskilda områden. Trots att shiabefolkningen är i majoritet är det just shiiterna som löper den största risken att utsättas för bombdåd på torg och marknader, säger Muehlberger.

Antalet terrordåd har minskat i staden, men bombdåd och andra angrepp förekommer fortfarande så gott som varje dag. Våldet riktas ofta mot grupper och inte individer, vilket gör det svårt att avgöra hotet för en enskild individ, säger Muelhberger.

Femtio eritreaner flygs till Finland

Som en del av ett EU-avtal har Finland lovat ta emot 3 200 flyktingar från till exempel Syrien och Eritrea som för tillfället befinner sig i Italien och Grekland.

De första femtio kommer till Finland i morgon. De är eritreaner och flygs hit från Italien. Största delen av flyktingarna väntas få uppehållstillstånd, men deras ansökningar behandlas enligt samma process som övriga.

Av säkerhetsskäl uppger inte Migrationsverket till vilka förläggningar flyktingarna placeras och när.

Ytterligare 100 flyktingar väntas förflyttas hit under den närmaste tiden.

400 nyanställningar

Enligt Esko Repo kommer det att dröja innan de 23 000 asylsökande som kommit till Finland i år får ett beslut.

För att effektivera sitt arbete anställer Migrationsverket flera hundra personer som placeras i norr, i Villmanstrand, Åbo och Helsingfors och som börjar jobba senast vid årsskiftet.

Hittills i år har myndighterna fattat 4 000 asylbeslut - i snitt har behandlingen räckt 132 dygn. Många av de här besluten är för människor som sökt om asyl redan i fjol.

Myndigheterna försöker också sålla fram klara fall för att försnabba arbetet.