Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: En god grund möjliggör elitsatsning

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 15:28.
Eva-Lotta Backman-Winquist, ombudsman, Finlands Svenska Idrott
Bildtext Eva-Lotta Backman-Winquist.
Bild: Eva Persson

Barn borde inte sitta stilla mer än en timme åt taget. I dag har vi ettåringar som inte kan sitta upprätta för att de aldrig behövt använda sina mag- och ryggmuskler. Låt barnen åla, krypa, klättra, snurra, dansa, springa och hoppa.

Lek och rörelse är en av de viktigaste delarna av barnens vardag före skolstarten. För barnen är lusten att leka och röra sig lika naturlig som att äta, sova och andas. Det betyder mycket för barn att tidigt få träna upp sin kroppskontroll. Både för självförtroendet och för att det är buskul. Barn borde få möjlighet att få prova på så mångsidiga rörelsemönster som möjligt och aldrig sitta stilla mer än en timme i taget.

Den motoriska utvecklingen, där leken är det naturliga sättet för barn att röra på sig. Musik kan inspirera till nya rörelsemönster. Bollar, hopprep och pulka är enkla redskap som bidrar till rörelse för barn i vardagen och är helt beroende av fysisk aktivitet. Via enkla metoder utvecklas barns balans och samordning av rörelser. Barn utvecklas via olika utvecklingsfaser som följer ett visst mönster.

Lättare att lära sig tidigt

Det finns så kallade ”motoriska fönster”, när vissa komplexa färdigheter som att cykla, simma, eller åka skridskor är oerhört mycket enklare att lära in jämfört med senare i livet. Därför är det viktigt att ta i tu med barn som har svårt med koordinationen, och följa upp dem. Ofta kommer sådan upp vid de årliga barnrådgivningskontrollerna.

Finlands Svenska Idrott har i 15 år arbetet med att inspirera barnledare, som i sitt dagliga arbete inspirerar barn att röra på sig. Våra kurser har varit oräkneliga och idéerna har sprutat fram, byts och förverkligas. Viktigt för oss har bl.a. varit att de allra minsta får röra på sig. Våra ledare har entusiasmerat och charmat barn och ”lurat” dem att utföra olika övningar.

Vi vill försöka se möjligheter i vardagen att lyckas utföra övningar. Vi vill inte att utrymmen och material skall begränsa barnen från att få röra på sig på sin nivå. Om man bara vill, lyckas man få in en hel dos med rörelseaktivitet i barns vardag. Redan i småbarnsskede kan en trappa ge möjlighet och utmaning tillräckligt. Medan det lilla barnet sakta kryper upp trappsteg för trappsteg, kan redan tvååringen ha utmaning genom att hoppa ner från det första trappsteget.

Trappsteg bra träningsform

Medan femåringen stoltserar med att gå upp för trappan genom att bara stiga på vartannat trappsteg. Att gå i trappsteg är en bra träningsform för alla, oberoende av ålder. Muskelstyrkan höjs, pulsfrekvensen ökas, samtidigt som balans, koordination och spänst utvecklas. Ju mer rörelsemönster vi lärt oss som barn, desto bättre rörelseminne har vi som vuxna. Desto lättare och roligare är det att röra på sig.

Vi kan bara bli bättre på det vi gör genom att träna mer. Låt barnen åla, krypa, klättra, snurra, dansa, springa, hoppa. Mångsidig motorik gör att vi växer. Våra ledare har gjort loppfångare med rörelser för barnen för inspiration till rörelse, blåst ballonger med barnen så lungorna fått jobba lite extra, hoppat rep för öga-handkoordination, kastat ärtpåsar, knäppt ärter, plockat upp små saker med tårna för att också finmotoriken skall utvecklas.

Rörelse och motion är enbart en del i barnens utveckling, men tillsammans med övriga moment gör det att barnet blir en fungerande helhet. Det är viktigt att se möjligheterna till rörelse och motionsträning i vardagen också för barn. Det lilla spädbarnet tränar alla sina små muskler då det fritt får ”sprattla” omkring på golvet, dessa rörelser bygger en grund för senare muskelstyrka i bål och rygg.

Stöd hemma det viktigaste

Forskning visar att vi idag har ettåringar som inte kan sitta upprätta i en matstol för att de aldrig behövt använda sina mag- och ryggmuskler, eftersom de alltid fraktats i en bilstol.

Viktigast och avgörande är ändå den entusiasm till lek och rörelse barnen fått med sig hemifrån, sedan kan alla runtomkring bara hjälpa till att motivera till aktivitet. En elitsatsning kräver arbete från ett helt samhälle.

Eva-Lotta Backman-Winquist
Ombudsman för barnidrott
Finlands Svenska Idrott