Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa bekräftar: Ordförandevalet flyttas inte

Från 2015
Uppdaterad 20.10.2015 16:58.
Fifa.
Bildtext Blatter har lett Fifa sedan år 1998.
Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Sepp Blatter kommer att få en efterträdare den 26 februari. Fifa väljer att inte skjuta på valet trots att både Blatter och Uefa-ordförande Michel Platini för tillfället är avstängda. Fifa vill också införa en åldersgräns för ordförande.

Det hade tidigare spekulerats i att avstängningarna skulle skjuta upp ordförandevalet – men så blir inte fallet. Fifas exekutivkommitté bekräftade på tisdag att datumet i februari fortfarande gäller.

Kommittén föreslår också en åldersgräns på 74 år för ordförande, som maximalt ska få sitta 12 år på posten.

För tillfället leds Fifa av Issa Hayatou från Kamerun. Platini, Jordaniens prins Ali bin al Hussein och Trinidad och Tobagos tidigare kapten David Nakhid har meddelad att de ställer upp i valet. Fifa behandlar inte Platinis kandidatur så länge han är avstängd.

De som ställer upp i valet måste meddela om sin kandidatur senast på måndag.

Platinis stjärna falnar

Platini var länge favorit i valet – men vindarna vände i början av oktober då han stängdes av i 90 dagar efter mutmisstankar. Han tog emot en suspekt betalning av Fifa på närmare två miljoner euro år 2011.

Bollförbundet meddelade i september att Finland stöder Platini. Det engelska fotbollsförbundet FA drog tillbaka sitt stöd för Platini förra veckan.