Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svåra sparbeslut väntar Åbo Akademi

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 07:45.
åa
Bild: Yle/Andy Ödman

Åbo Akademi blir tvungen att spara hela 5,5 miljoner euro från och med årsskiftet, bland annat på grund av att regeringen skär ner sina anslag till universiteten.

5,5 miljoner motsvarar ungefär 5 procent av ÅAs budget.

Det är en betydligt större summa jämfört med de 3 miljoner euro som man hittills har räknat med. Finansieringen för universitetets grundverksamhet att stramas åt med 3,5 miljoner, berättar rektor Mikko Hupa.

- Om vi producerar lika mycket som nu får vi 3,5 miljoner mindre. Dessutom kommer projektfinansieringen, som är en viktig del av vår verksamhet, att sjunka med två miljoner.

Nu är det upp till fakulteterna att fatta svåra sparbeslut. Exakt hur man ska spara besluter man om på styrelsens möte i november. Enligt Hupa är det oklart hur personalstyrkan påverkas.

- Vi får se vilka typer av åtgärder det leder till. I det här skedet har vi inte fattat några direkta beslut på personalsidan.

Hur påverkas universitetets verksamhet av det här?

- Det är klart det påverkar, men det syns inte direkt i utbildningen. Det kommer kanske mest att synas på forskningssidan. Prioriteringen är att utbildningen fungerar som tidigare, säger Hupa.

Är det möjligt att ämnen läggs ner?

-Det där hör till de saker vi får ta ställning till men några stora förändringar finns inte inom synhåll just nu.

Artikeln har uppdaterats 21.10.2015 kl. 7:30 med kommentarer av rektor Mikko Hupa.