Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Se med indikator och punktskriftsdisplay

Från 2015
Uppdaterad 09.11.2015 10:12.
Dom kallar oss handikappade: Apparaten säger färgen - Spela upp på Arenan

Emma Rasela är blind, men hennes liv ser ut som de flesta människors. Hon studerar till socionom vid yrkeshögskolan Arcada, ser på tv, umgås med sambon och vänner samt hänger på sociala medier. Emma använder modern teknik för att underlätta vardagen, bl a en färgindikator för att se färger med och en punktskriftsdisplay till dator och telefon för att läsa vad folk skriver.

Hur handlar man som blind?

- Jag själv brukar gå till butiken tillsammans med någon, exempelvis med min assistent eller sambo. Man kan också fråga om försäljaren i butiken om hen kan hjälpa en men själv tycker jag att det är friare att handla med någon som har tid.

Vad ser du?

- Jag ser ingenting, inte ens ljus.

Lyssnar du på tv?

- Jag lyssnar mycket på tv fast jag själv säger att jag ser på tv men då menar jag ändå att jag lyssnar.

Hur ser din idealpartner ut?

- Enda önskemålet som jag har om idealpartnern är att han är längre än jag men eftersom jag inte ser så har det inte egentligen heller någon betydelse.

Emmas digitala revolution

Den digitala informationstekniken kan på ett avgörande sätt öka blinda personers möjligheter att bli en del av informationssamhället.

Emma arbetar i dag i samma digitala miljö som alla andra; skriver texter, skickar meddelanden och e-post, det vill säga är en aktiv aktör på nätet. Hon använder en punktskriftsdisplay som är utformad som en platta med en teckenrad där hon, med hjälp av ett skärmläsningsprogram, kan läsa med punktskrift vad som står på bildskärmen, en rad i taget.

Att kunna vara uppkopplad på nätet öppnar samtidigt för möjligheten att till exempel handla mat, kläder och på internet samt att fylla i olika formulär, blanketter och deklarationer om dessa är tillgängliga med de hjälpmedel som krävs för datorer och mobiler.

Dom kallar oss handikappade: Någon vill bli vän med mig på FB - Spela upp på Arenan

Vad är punktskrift?

Punktskrift, eller braille som den kallas internationellt, skapades av den franske läraren Louis Braille på 1820-talet. Punktskrift har lärts ut i Finland sedan 1860-talet då de första blindskolorna grundades.

Ett punkttecken består av upp till sex stycken kännbara punkter inom en cell. Genom att kombinera de upphöjda punkterna på olika sätt kan man bilda 63 olika tecken. Genom att kombinera tecken kan man sedan öka mångfalden ytterligare. Man bildar siffror genom att sätta ett särskilt siffertecken före tecknen för a-j.

Det finns också punkttecken för exempelvis fonetisk skrift, noter och matematiska tecken.

Se Dom kallar oss handikappade på söndagar på Yle Fem på söndagar kl. 18.30 på Yle Fem, men också på Arenan.

I tv-serien medverkar i följande ordning: Ann-Christine "Anki" Ullnér (Åbo), Karl-Mikael Grimm (Helsingfors), Nikolaj Andersson (Mariehamn), Midiya Zahir-Hatam (Ekenäs), Erik Weyand (Mariehamn), Ali Gardberg (Vanda), Jani Kallunki (Vanda), Elin Wikström (Närpes), Niklas Wenman (Helsingfors) och Victoria Webster (Helsingfors).