Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjälpviljan bland finländarna ökade - rekordresultat för Hungerdagen

Från 2015
Röda Korsets insamlingsbössa
Bild: Yle/Sofia Schleutker

Röda korsets hungerdagsinsamling lyckades i år samla in 3,8 miljoner euro. Jämfört med fjolårets resultat på 2,2 miljoner euro är det en enorm ökning.

Årets resultat är också det bästa någonsin. Bidragen från privatpersoner ökade med ungefär en miljon euro och företagens andel steg från 20 000 euro ifjol till 600 000 euro i år.

Flyktingkrisen ökade hjälpviljan

Vid Röda korset tror man att finländarnas ökade generositet hänger ihop med den stora flyktingströmmen till Europa, som har lett till att flyktingar mer än tidigare också sökt sig till Finland. Det fick många att reagera, konstaterar Regina Laurén som är koordinator för medelanskaffningen vid Röda korset.

Tidigare har företagen nämligen inte varit så intresserade av att delta i Hungerdagen, eftersom pengarna går till katastroffonden och inte till öronmärkta projekt.

– Företagen brukar donera mera när det gäller en naturkatastrof eller liknande, och ofta har företagen då något intresse i det landet. Men i år har företagen donerat massor med pengar, säger Laurén och låter glad på rösten.

Anonym givare och dataspelsmiljonärer

Den största enskilda företagsdonationen är drygt 200 000 euro och donatorn vill vara anonym. Den näst största donationen på 100 000 euro kommer från Me-säätiö, en nystartad stiftelse som startats av spelmiljonärerna Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen.

– Stiftelsens syfte är att stöda barn, unga och familjer och minska risken för utslagning. Vi ville ge en större summa för att lindra flyktingkrisen. Det finns inget "vi och de" bara "vi", säger stiftelsens verksamhetsledare Ulla Nord och syftar på Me (på svenska vi) i stiftelsens namn.

Viktig signal utåt

Det finns också en mängd företag som har donerat mellan 10 000 och 20 000 euro. Musikfestivalen Flow hör till den kategorin och där handlar det inte bara om att hjälp, utan också om signalen utåt.

– Vi vill visa vad vi står för och föra fram att nödlidande människor är välkomna i Europa och Finland, säger verksamhetsledaren Suvi Kallio.

Kallio hoppas att festivalens exempel sporrar andra att också delta med en donation.