Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Ryssland överens om luftrum i Syrien

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 10:48.
Ryskt stridsflygplan i Syrien.
Bildtext Ryskt stridsflygplan i Syrien.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

USA och Ryssland har nått en överenskommelse om reglerna för luftrummet i Syrien, meddelar USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Meningen med avtalet är att förhindra olyckor då bägge länders flygmakter utför bombningar i området.

Avtalet innehåller bland annat strikta regler för piloter som de måste följa då de flyger i syriskt luftrum. Kommunikationen mellan länderna ska också förbättras men det gäller inte information om de planerade målen för luftangreppen. Det ska också upprättas en direktlinje mellan USA och Ryssland på marken.

Dessutom insattes en arbetsgrupp som ska samlas för att diskutera de frågor som fortfarande är öppna.

”Inget militärt samarbete”

Pentagon poängterar att överenskommelsen med Ryssland inte betyder att man etablerar något militärt samarbete - eller på något annat sätt stöder Rysslands agerande i Syrien och landets stöd för president Bashar al-Assads regim.

På Rysslands önskan kommer innehållet i avtalet inte att avslöjas, meddelar Pentagon.

- Promemorian innehåller ett antal regler och restriktioner som ska förhindra incidenter mellan ryska och amerikanska plan, kommenterade Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov överenskommelsen.

Enligt uppgifter från det amerikanska tv-bolaget CNN skulle amerikanska piloter i Syrien ha fått rådet att inte reagera på ryska plan. En amerikansk myndighetskälla som CNN talat med säger att ryska plan under de senaste veckorna två gånger flugit farligt nära amerikanska plan.

Försvarsministeriets bilder av lufträderna
Bildtext Ryssland anklagas för att ha angripit också andra grupper än IS.
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Den USA-ledda koalitionen som består av 60 länder har anklagat Ryssland för att angripa också de moderata rebellerna. Ryssland nekar till anklagelserna och säger sig angripa terrorister.

Ryssland anser att landets militär inledde flygattackerna i Syrien mot IS och andra rebellgrupperingar efter att president Bashar al-Assads regim bett om militärt stöd. Ryssland inledde sina flygangrepp i landet den 30 september.

Kanada drar tillbaka sina plan

Koalitionen som utför flygangrepp mot IS kan bli mindre då Kanadas valvinnare och blivande premiärminister Justin Trudeau har bekräftat att han kommer att dra tillbaka de kanadensiska stridsflygen från operationen.

Under valkampanjen inför valet lovade Trudeau dra tillbaka flygplanen.

Trudeau har ändå i samtal med USAs president Barack Obama sagt att Kanada fortsättningsvis vill vara en stark medlem i koalitionen även om själva stridsuppdraget avslutas.

Trudeau har talat om att Kanada i stället kan bistå med till exempel utbildning av rebeller som strider mot IS.