Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minskat intresse för polisutbildningen

Från 2015
Motorcykelpolis på polisens dag

Allt färre vill bli poliser. På Finlands polisorganisationers förbund är man orolig för det minskade intresset för polisutbildningen och anser att man borde satsa mera på att marknadsföra utbildningen.

Intresset för polisutbildningen har varierat mycket de senaste femton åren. Vissa år har det var 1 000 sökande, andra år har närmare 3 000 sökt in.

I år blev 1 300 personer kallade till inträdesprov vid polishögskolan i Tammerfors, men bara hälften deltog i provet.

Enligt polisorganisationernas förbund är det här oroväckande.

– För det mesta har det varit så att om landets ekonomi går dåligt så börjar säkra statliga branscher, så som polisarbetet, intressera. Kanske de senaste årens arbetslöshet har påverkat, säger polisfackets ordförande Yrjö Suhonen.

Suhonen betonar ändå att nästan 300 poliser årligen går i pension och att det för tillfället inte finns några arbetslösa poliser.

Kvaliteten viktigast

Polisyrkeshögskolans rektor Kimmo Himberg är inte lika orolig. Han håller med om att skolan borde satsa mer på marknadsföring och rekrytering men anser att kvaliteten är viktigare än kvantiteten.

– Det som är avgörande är standarden på de nya studenterna. Den har som jag ser det hållits mycket hög.

De som i dag söker till polisyrkeshögskolan är väldigt motiverade. Hela 97 procent av de som inleder sina studier blir också utexaminerade.