Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Asylsökande får sticka vintermössor på arbiskurs

Från 2015
HElsingfors arbis
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Helsingfors Arbis ordnar gratiskurser för flyktingar. Undervisningsspråket är svenska - Arbis erbjuder kurser på de språk som finns till hands.

En gång i veckan ordnas kursen ”Sticka en vinterpipo” i Munksnäs. I församlingens utrymmen i Munksnäs ordnas också en kurs i schack. Flera matlagningskurser planeras, de ska hållas i Arbis undervisningskök och asylsökande från Karlsgatans flyktingförläggning får delta.

Moa Thors
Bildtext Rektor Moa Thors vill att de asylsökande ska få göra saker själva och känna sig som subjekt, inte objekt.
Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

- Kurserna går på det språk som är närmast till hands. Det blir engelska, och en kurs i stickning går på svenska. Det är kroppsspråket och viljan som det hänger på, säger rektor Moa Thors.

Kurserna går på det språk som är närmast till hands. Det är kroppsspråket och viljan det hänger på.

Moa Thors, rektor för Arbis

På matlagningskursen som var mycket populär bland de asylsökande fanns en assistentlärare som talar arabiska.

För de asylsökande på Nylandsgatans flyktingförläggning ordnas datakurs, de ska bland annat lära sig att hitta rätt buss med Reseplaneraren.

Asylsökande ska få gå på stadspromenader

Arbis har fått information av staden, Migrationsverket och flyktingförläggningarna om vilka kurser de asylsökande kan behöva. Huvudsakligen ska de gå på särskilda gratiskurser för asylsökande

- Vi försöker också få in asylsökande på våra egna kurser. De får gå på arbiskurser där språket inte är så avgörande och det finns ströplatser, säger Moa Thors.

Kurserna för asylsökande har redan kört igång och mera kurser är på väg. Bland annat ska Helsingfors Arbis ordna stadspromenader med en arabisktalande lärare, som visar hur man rör sig i staden och gör matinköp.

- Huvudsaken är att de asylsökande så snabbt som möjligt kommer in i vårt samhälle, oberoende av om de stannar här eller inte, säger Thors.