Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Polycystiska ovarier orsakar inte nödvändigtvis fertilitetsproblem

Från 2015

En lyssnare har fått mens relativt sent, då hon var över 15 år, och fick då diagnosen polycystiska ovarier. Nu undrar hon om detta kan vara till besvär då hon som 27-åring försöker bli med barn.

Fertilitetsläkaren Viveca Söderström-Anttila svarar:

Polycystiska ovarier betyder att man i ultraljud ser att äggstockarna har ett visst utseende. Typiskt är att det finns rikligt med omogna äggblåsor som är ordnade nästan som i ett pärlband just under ytan på äggstocken. Det här kan medföra störningar i ovulationen och då hittar man oftast vissa avvikelser i hormonbalansen (bl. a. förhöjda androgener), ibland också ökad behåring eller benägenhet till acne.

Om kvinnan har lång mensperiod, om ägglossningen inte sker och man dessutom hittar andra hormonella förändringar talar man om polycystiskt ovariesyndrom. Här kan du läsa mer om polycycstiskt ovariesyndrom.

Det att man har kunnat se polycystiska äggstockar i ultraljud behöver inte nödvändigtvis betyda svårighet att bli med barn. Många kvinnor som har ett polycystiskt utseende i ägggstockarna har en normal ovulation och tämligen regelbunden mens.

Om frågeställaren har en lång menstruationscykel (över 6 veckor mellan blödningarna) och önskar bli gravid är det skäl att uppsöka läkare för att kartlägga menstruationscykeln närmare.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.