Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Moraliskt fel men lagligt att pilka gös på hösten”

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 18:51.
Båt på Borgå å
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Allt fiske i Borgås och Sibbos åar är förbjudet fram till den sista november. Ett av undantagen är pilkning – något som fritidsfiskare utnyttjar för att fånga gös i Borgå å under fredningstiden.

Bildtext Christian Lindén (arkivbild).
Bild: Malin Ekholm/YLE

En handfull båtar fyllda med pilkande fritidsfiskare syntes till på Borgå å under onsdagen. Också under veckoslutet har det pilkats på ån.

Christian Lindén vid Borgå-Sibbo fiskeområde berättar att det inte är helt ovanligt med pilkning också under andra årstider än på vintern.

– Förr pilkade man abborre från båt på sommaren. Det har jag också själv gjort. Och på 1980-talet pilkade man torsk, säger Lindén.

Pilkning tillåtet trots fredningstid i åarna

Allt fiske i Sibbo å, Svartån, Borgå å och Illby å är förbjudet under tiden 1 augusti till 30 november. Det enda som är tillåtet är att fiska med katsa, att meta och att pilka.

Syftet med fredningen är bland annat att förebygga överfiske för att skydda fiskstammen.

Enligt Lindén handlar det i det här fallet om fritidsfiskare som är ute efter att fånga gös också under fredningstiden.

– Tyvärr kringgår fritidsfiskarna tanken bakom fredningen genom att pilka gös med jigg, vilket är moraliskt fel men lagligt nästan okej.

Det var under 2000-talet som man började freda fiskarna i åarna under hösten. Lindén säger att fredningstiden till en början var kortare.

– Lagen ändrades sedan så att siken också fredades på hösten, och då beslöt vi att fredningstiden pågår från augusti till slutet av november för att få ett enhetligt system inom fiskeområdet.

Gösen söker skydd och mat

Gös och gösfileer
Bildtext Gös.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det är ungefär vid den här tiden på hösten som gösen börjar stiga upp i ån.

Lindén säger att man inte riktigt vet den exakta orsaken, men vanligtvis brukar det handla om att söka skydd eller mat eller på grund av temperaturen.

Just nu handlar det knappast om temperatur, eftersom havsvattnet är varmare än vattnet i ån.

– Kanske de söker sig undan sälarna, som åtminstone finns ute på Haikofjärden. En annan orsak kunde vara att de stiger upp i ån för att äta spigg eller löjor som av någon anledning samlas där.