Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Susanne recenserar Uncharted: The Nathan Drake Collection - gammal kärlek rostar aldrig

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 19:27.
Kontroller: Susanne recenserar Uncharted: The Nathan Drake Collection - gammal kärlek rostar aldrig! - Spela upp på Arenan

Susanne är belåten efter att ha fått roa sig med sina feel good spel, som nu är snyggare än någonsin! Dags att börja preppa inför Uncharted 4, men kolla videon först!

Inför det efterlängtade Uncharted 4 nästa år har det nu släppts en remastered nyutgåva av de tre första spelen, med bland annat märkbart bättre grafik, nya svårighetsgrader och uppiffad spelmekanik som gör spelupplevelsen till en dans på rosor. Uncharted är fortfarande en spelserie det är väldigt lätt att älska.

Antihjälten Nate

Till synes är protagonisten Nate en typisk spelkaraktär: en vit, mörkhårig man kring 30-års åldern, men under ytan är han så mycket mer. Styrkan i Uncharted-serien är Nates personlighet. Han är lite av en klåpare. Han är klumpig och inte egentligen så bra på att slåss.

En av mina favoritdetaljer är hur han ibland snubblar och till exempel stöter sig mot väggar när han rör sig. Han är varken tuff eller modig, men man kan inte låta bli att älska hans små skraja utrop när han råkar illa ut. Nate klarar sig närmast på ren tur, och det är en väldigt charmig kontrast till många andra äventyrsspel.

Uncharted: The Nathan Drake Collection
Bildtext Nate är en klåpare, men klarar sig alltid till slut (ofta tack vare sina superstarka fingertoppar).
Bild: Naughty Dog

Skattjakt, slagsmål och klättring

Uncharted-serien är en salig blandning av action och äventyr. Storyn i alla de tre spelen går ut på att Nate är på jakt efter skatter och bortglömda gamla städer och råkar ut för trubbel på vägen. Det behövs inte så mycket mer, eftersom spelstilen är tillräckligt varierande. Spelen växlar konstant mellan utforskning, plattformshoppande och klättrande och skjut- och smygsekvenser. Det här håller intresset uppe, och det blir aldrig långtråkigt.

Uncharted: The Nathan Drake Collection
Bildtext Among Thieves börjar med att Nate dinglar från ett tåg som hänger över en bergskant, och det är bara att börja klättra mot trygghet!
Bild: Naughty Dog

I det första spelet, Drake’s Fortune, är de olika sekvenserna mer avgränsade och fokuserar helt och hållet på ett moment: antingen klättrar du eller så skjuter du, men du gör sällan båda samtidigt. Det här förändras gradvis i Among Thieves och Drake’s Deception, där de olika sekvenserna är mer sammanflätade, till exempel i Among Thieves när Nate slåss mot skurkar medan han klättrande och hoppande tar sig fram på ett tåg i rörelse.

Världen runt med Nathan Drake!

En del av styrkan i Uncharted-serien är också den omväxlande miljön. Nate reser runt världen i jakt på skatter, och spelaren får således utforska såväl piratfyllda djunglar i Sydamerika som Himalaya i Nepal och arabiska gigantöknar.

I Drake’s Deception vankar en vilsen Nate runt ensam i den heta öknen, vilket är en otroligt enformig men samtidigt så annorlunda och intressant sekvens i spelet. Miljövariationen är alltid starkt anknuten till storyn, vilket gör att de dramatiska vyerna inte känns tillspetsade, utan de hör helt enkelt till.

Uncharted: The Nathan Drake Collection
Bildtext Man känner riktigt av hettan och hur vilsen Nate är under ökensekvenserna i Drake’s Deception!
Bild: Naughty Dog

Ett underbart karaktärsgalleri

Det är inte bara Nate som är fängslande; de andra karaktärerna i spelet håller också måttet. Elena Fisher, journalisten som senare blir Nates fru, hänger med sedan första spelet är en väldigt lyckad kvinnokaraktär. Hon är självständig, stark och smart och precis lika charmig som Nate.

Elena är den perfekta sidekicken, eftersom hon kämpar sida vid sida med Nate och räddar honom lika ofta som han räddar henne. Elenas och Jakes lekfulla skämt och munhugg är också oerhört underhållande!

Uncharted: The Nathan Drake Collection
Bildtext Det är torra skämt och vänskap som gäller mellan Sully, Nate och Elena.
Bild: Naughty Dog

Victor “Sully” Sullivan, en gråhårig skattjägare och Nates trogne kumpan sedan barnsben, är också en riktig mysfarbror. Nate och Sully är en roande duo, eftersom de båda är rätt klantiga och aningen dumdristiga charmtroll. Samtidigt finns det ändå ett djup i deras relation. Sully fungerar som en slags pappafigur för Nate, och medan Sully och Nate konstant jävlas med varandra är det uppenbart att de står varandra väldigt nära.

Fortfarande en fantastisk spelupplevelse!

Uncharted-serien är lika rolig idag som när spelen var nya, och den lilla makeovern gör att de känns riktigt fräscha. De nya svårighetsgraderna, varav ena är superlätt och andra skitsvår, känns lite onödiga i spel som redan har fyra svårighetsgrader.

Andra nyheter är några nya trophies och Photo Mode, där man kan ta bilder inne i spelet åt Elena med justerbara kameravinklar, och dessa känns också lite påtvingade. Trots att allt det nya inte är någon succé är Uncharted: The Nathan Drake Collection en fantastisk spelsamling och värd att spela oavsett om man är bekant med serien från förut eller inte.