Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Ta den gamla tallriksväggen till heders - gör konst av den

Från 2015
Uppdaterad 19.11.2018 14:32.
Strömsö inslag: Tallriksvägg - Spela upp på Arenan

Samlade udda tallrikar. Man kan inte egentligen ha för många men om utrymmesbristen blir för stor häng upp dem på väggen!

Förr hade vart och vartannat hem en eller flera tallriksväggar. Det var årstallrikar, gammalt ärvt finporslin eller några reseminnen med borgar och slott.

Den känslan tycker jag vi ska behålla. Men här mixar jag mera och blandar ihop både uttryck och motiv för att göra en modern tallriksvägg.

Ifall målet är att tallrikarna endast är för dekoration och inte ska fungera som bruksporslin, då kan man använda sig av så många fler tekniker.

Du behöver:

  • udda porslinstallrikar i olika storlekar och varierande motiv
  • permanent tusch
  • gamla tidningar
  • decoupagelim
  • sax
  • guldtusch
  • tallrikshängare

Torka av tallrikarna från damm och smuts. Ordna dem i högar enligt färg eller motiv. Allt för att du ska få en översikt över vilka slags tallrikar som passar naturligt ihop, eller om det finns eventuella färgteman.

Version 1

Det finns porslinstusch, som efter att man härdat tallrikarna i ugn, kan diskas och användas dagligen. Men jag väljer ändå den hederliga svarta sprittuschen som fäster förvånansvärt bra på porslin (Obs, detta innebär att tallrikarna endast är för dekoration!)

Mina motiv är insekter. Det blir en härlig krock med tallrikar med söta blomsterslingor på kanten och sen en maffig tordyvel eller trollslända centrerad i mitten av tallriken.

Det går bra att skissa med blyerts först och sen rita med tusch.

Version 2

Välj fina bilder från gamla tidningar. Liknande bilder kan skapa ett minitema på tallrikar som inte annars skulle höra ihop. Klipp ut dem och limma med decoupagelim.

Pensla först ytan, tryck fast bilden och pensla ett varv till ovanpå ytan.

Version 3

Porslin med guldkant finns det gott om och varför inte öka på guldglansen ytterligare? Använd guldtusch och rita upp maffiga mönster som kontrast till originalens spröda linjer. Blanda tallrikar som du själv har förändrat med original, då blir det en fin harmoni.

För att få upp tallrikarna på väggen behövs tallrikshängare som kläms fast på baksidan av tallriken.

Bästa resultatet får du om du först radar upp tallrikarna på ett bord och placerar dem i rätt förhållande till varann och sen spikar upp dem på väggen enligt den planen. Det sparar både tålamod, vägg och antal spikar.

Lycka till!