Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från Sibirien till Åland - Bokmässan i Helsingfors börjar

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Helsingfors bokmässa 2015
Bildtext Helsingfors bokmässa 2015.
Bild: Helsingfors bokmässa

Årets största litterära evenemang, bokmässan i Helsingfors kör igång i dag. Närapå 120 personer kommer att uppträda under de svenska programpunkterna på Edith Södergran- och Tottiscenen.

Allt program på Edith Södergranscenen kommer i år att streamas. De som inte är på plats själva kan alltså i realtid följa med diskussionerna.

Utbudet överlag är stort, på femton scener finns över 800 programpunkter med över 1100 personer som uppträder. Här finns allt från temalandet Ryssland till den finska mästerskapsfinalen i att dekorera tårtor…

Lusläsning av programmet

Efter en lusläsning av programmet kan jag konstatera att minst tre teman återkommer ofta. Förutom ryskt i olika former är det krig – närmast andra världskriget, Sibelius och mat. Också andra jubileer än Sibelius´ är frekventa: 180-åriga Kalevala, Anni Swan 140 år, 70-åringarna Pippi Långstrump och Mika Valtaris Sinuhe.

Som vanligt på en mässa önskar jag att jag kunde vara på flera ställen samtidigt. Men som tur är kan vi här på Svenska Yles kulturredaktion tillsammans fånga upp lite mer än vad man ensam hinner med.

Bokmässa.
Bildtext Helsingfors bokmässa lockar bokmalar.
Bild: Yle

Vem och vad får man inte missa?

Om man fick välja ut endast en programpunkt, vilken skulle den vara? Så här svarar vi här på kulturredaktionen:

Marit Lindqvist konstaterar att Ryssland är ett omstritt och omdebatterat temaland nu på mässan och att hon som en stor vän av rysk litteratur kommer att försöka ta del av så många programpunkter som möjligt.

Måste Marit välja ut en programpunkt styr hon sina steg mot Ainoscenen på torsdag kl. 14-15. Där diskuterar t.ex. de ryska författarna Ljudmila Ulitskaja och Lev Rubinstein yttrandefriheten i Ryssland idag.

När civilisationen eroderar

Anna Dönsberg väljer intervjun med den ryske författaren Roman Sentjin på scenen Katri Vala på fredag kl. 14.30 – 15.00. Tomi Huttunen, professor i tysk litteratur, intervjuar Sentjin om hans roman Familjen Joltysjev.

Med svart humor visar Sentjin i den hur det går när civilisationens absoluta fundament tas ifrån en: vatten, mat och tak över huvudet. Långsamt vänjer sig familjemedlemmarna vid att hos en släkting i Sibirien sträva på som arbetslösa, uträtta sina behov utomhus och gradvis förvandlas till alltmer skitiga, supande kriminella.

För i en miljö där civilisationen eroderar blir alla barbarer.

En barock personlighet

Peter Lüttge vill absolut inte missa den åländska författaren Katarina Gäddnäs på Tottiscenen i dag klockan 13.30 – 14.00 när hon där talar om sin Valdemar Nyman biografi ”Allt liv är Ett”. Nyman var prästen som bjöd upp församlingsborna till en svindlande dans i tanke, teologi, liv och litteratur.

Ålänningen Valdemar Nyman har varit så mycket: själavårdare, författare, kulturpersonlighet. Han var stridbar, envis och spränglärd. Han var en sann protestant. Han protesterade till och med mot protestantismen som han tyckte att var för lite katolsk.

Och så grävde Nyman fram geniet Joel Petterssons litteratur ur sin glömska, förutom då de obsceniteter som han flitigt censurerade ur Pettersons texter. Valdemar Nyman var en barock personlighet. Dessutom är det alltid en fröjd att få lyssna på Katarina Gäddnäs, tillfogar Peter Lüttge.

Bildtext Böckernas värld lockar alla åldrar.
Bild: Yle

Petter Lindberg är nyfiken på Boris Akunin, som medverkar på scenen Aino på lördag kl. 14 - 15. För tio år sedan läste han den ryske författaren Akunins historiska deckare med stor behållning. I dem löste gentlemannadetektiven Erast Fandorin komplicerade brott som anknöt till spionage och maktspel.

Akunins böcker slutade utkomma på svenska, men Petters längtan efter eleganta och spännande kriminalhistorier från Tsarväldets Ryssland förblev intakt. Boris Akunin gästar bokmässan, förhoppningsvis med en och annan nyskriven Fandorin-deckare i bagaget, säger Petter med någonting lyriskt i blicken.

Försök att förstå

För egen del vill jag inte missa bland annat Philip Theirs intervju av Tapio Tamminen om den mörkare sidan av det svenska folkhemmet. Rashygienrörelsen i Sverige i början av 1900-talet var en av Europas starkaste.

Genom att belysa landets historia söks svar på frågor som varför nynazismen och de främlingsfientliga partierna i dagens Sverige får ökad uppslutning. Tamminen och Their talar i dag på Eino Leino scenen, kl. 12.30 – 13.00.

Stream och Instagram

Sebastian Bergholms tips är:
Gör som jag, Stanna hemma och inmunidga Helsingfors bokmässa på sofflocket. Vi lägger upp en stream från Edith Södergranscenen på svenska.yle.fi. Så litteratursamtalen där är bara ett klick borta från och med torsdag klockan 10.30.

Dessutom lägger vi ut en del texter här under svenska.yle.fi/kultur-och-noje och kommer också att ha ett eget Instagram-konto för mässan. Det hittar man under: ylekultur eller med hashtaggarna #bokmässanfi och #ylekultur.

Mer om ämnet på Yle Arenan