Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsfullmäktige godkände försäljning av bussbolag

Från 2015
Uppdaterad 21.10.2015 21:08.
Bussar i Helsingfors
Bildtext Utseendet på bussarna kommer inte att ändra efter affären.
Bild: Helsingin Bussiliikenne Oy/Seppo Kaksonen

Försäljningen av Helsingfors stads bussbolag Helsingfors busstrafik till Koiviston Auto ser nu ut att vara klar. Fullmäktige godkände försäljningen efter omröstning på onsdagens möte.

Orsaken till att bussbolaget ska säljas är att det är olönsamt och att konkurrenssituationen förändrats i huvudstadsregionen.

Yrjö Hakanen (FKP) föreslog under onsdagens möte att försäljningen förkastas och att det i stället utreds om bussbolaget kan fortsätta som en del av stadens affärsverk. Hakanens förslag stöddes bara av tre Sannfinländare och av före detta Sannfinländaren Rene Hursti, som numera har en egen fullmäktigegrupp. Majoriteten röstade för en försäljning.

Bussarna förblir blåa

Helsingfors busstrafik Ab kommer därmed att inom det här året säljas till Viikin Linja Oy som är en del av Koiviston Auto.

Passagerarna kommer inte att märka någon skillnad. Bussarna ska vara blåa också i framtiden.

Bolaget säljs för 24 miljoner euro. I affären ingår omkring 350 bussar och 900 anställda. De anställda går till Koiviston Auto som "gamla anställda", vilket betyder att de behåller sina arbetsförmåner.

Fullmäktige vill ha utredning

I samband med att fullmäktige gav grönt ljus för affären godkändes också ledamot Dan Koivulaaksos (VF) kläm som kräver att det görs en omfattande helhetsutredning om hur konkurrensutsättningen av busstrafiken mellan 2005 och 2015 har påverkat stadskoncernens ekonomi, personalens arbetsvillkor och bruktagandet av miljövänligare bussar med mindre utsläpp.

Helsingfors busstrafik Ab uppstod 2005 då HST-Busstrafik blev en del av Suomen Turistiauto Oy.