Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny art av jättesköldpadda hittad

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Så ser jättesköldpaddan ut - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Galapagosöarna har fått en femtonde jättesköldpaddsart. Se video på den nyupptäckta jättesköldpaddan Chelonoidis donfaustoi.

På ön Santa Cruz som hör till Galapagosöarna i Ecuador finns två populationer av jättesköldpaddor och experter har hittills trott att de har tillhört samma art.

Nu har en grupp ecuadorianska och internationella forskare via genetiska tester konstaterat att populationen på den östra sidan av ön är annorlunda.

Förutom de genetiska skillnaderna ser skalet också annorlunda ut.

- Den här sköldpaddans skal har mycket brant lutning framtill, medan sköldpaddan från västra Santa Cruz är mer platt. Samma sak gäller bakdelen, säger den lokala forskaren Washington Tapia till nyhetsbyrån Reuters.

Utrotningshotad jätte

Jättesköldpaddorna kan väga upp till 220 kilo. De äter gräs, löv, kaktus och frukt och kan klara sig upp till ett år utan mat.

Ny art av jättesköldpadda hittad på Galapagosöarna.
Bildtext Sköldpaddan får det latinska namnet Chelonoidis donfaustoi.
Bild: AFP / Lehtikuva/Ho

Jättesköldpaddan finns bara på två ställen i världen, på Galapagosöarna och i Indiska Oceanen på atollen Aldabra som tillhör Seychellerna.

Det finns bara omkring 250 individer av den nya jättesköldpaddsarten på Santa Cruz. Sammanlagt finns det nu femton jätteköldpaddsarter på Galapagosöarna.

Jättesköldpaddorna är mycket utrotningshotade och utrotades nästan helt av sjömän som höll dem i lastrum på fartyg som mat under långa sjöresor.

Döps efter Ensamme Georges skötare

Den nyupptäckta jättesköldpaddsarten har fått det latinska namnet Chelonoidis donfaustoi. Det vetenskapliga namnet hedrar den numera pensionerade Fausto Llerena Sanchez som arbetade vid Galapagosöarnas nationalpark.

Sanchez var ansvarig för att sköta om sköldpaddan "Ensamme George" som väckte rubriker världen över eftersom den ansågs vara det sista exemplaret av sin art.

Jättesköldpaddan Ensamme George.
Bildtext Jättesköldpaddan Ensamme George dog för tre år sedan.
Bild: EPA/JAN RONNEBURGER

George avled år 2012, 102 år gammal. Det har senare visat sig att George kanske ändå inte var så ensam som man hade trott.