Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SSAB säger upp närmare 300

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 10:49.
En långtradare kör in till Ssab, tidigare Ruukki.
Bild: Yle/Tove Virta

Stålbolaget SSAB skär ner och inleder samarbetsförhandlingar som innebär att uppemot 295 anställda kan förlora sina jobb. Förhandlingarna gäller SSAB Europes anläggning i Brahestad och Ruukki Constructions.

Förhandlingarna kommer att påverka cirka 2 900 personer i Finland men SSAB säger i ett pressmeddelande att personalstyrkan maximalt behöver minskas med 295 personer.

Fabriken i Brahestad drabbas värst där nedskärningsbehovet är 210 årsverken. I Brahestad jobbar 2 455 personer.

Huvudförtroendeman: Personalen förvirrad

Mika Vuoti, huvudförtroendeman på fabriken i Brahestad, är besviken på bolagets beslut att spara med personalminskningar och säger att personalen är förvirrad.

- Redan nu har vi många visstidsanställda och ett kontinuerligt behov av övertidsarbete. Det är svårt att se hur det här gynnar bolaget ekonomiskt, säger Vuoti till Yle Nyheter.

Vuoti ifrågasätter det finländska sättet att leda verksamheten. I Sverige har man minskat på personal men också på ståltillverkningen.

- Vi har inte informerats om att någon viss funktion läggs ner, säger Vuoti.

Sparplaner på grund av sammanslagning

Resten av bolagets nedskärningar går ut över Ruukki Construction där 85 personer kommer att tvingas gå. Målet är att minska kostnaderna med åtminstone 200 miljoner kronor per år.

Ruukki Construction har produktionsanläggningar i bland annat Jakobstad, Helsingfors, Esbo, Vasa, Åbo, Tammerfors och Uleåborg.

En del av nedskärningarna kommer att förverkligas genom att inte förnya visstidskontrakt och genom pensionering.

Samarbetsförhandlingarna är en del av det effektivitets- och synergiprogram som inleddes förra året i samband med sammanslagning av SSAB och Rautaruukki. SSAB meddelar att integrationen fortskrider enligt plan.

Diskussion om artikeln