Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige höjer prognosen – 190 000 asylsökande i år

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 12:05.
Asylsökande väntar i ett tält i Berlin för att få registrera sig.
Bild: KAY NIETFELD

Migrationsverket i Sverige fördubblar sin prognos över hur många asylsökande som kommer att komma till landet i år, rapporterar SVT.

Under en presskonferens på torsdag förmiddag presenterade Migrationsverket nya siffror över hur många asylsökande som kommer söka sig till Sverige.

Myndigheterna räknar nu med mellan 140 000 och 190 000 asylsökande, varav 29 000 till 40 000 är ensamkommande barn.

– Fler människor än någonsin söker asyl i Europa och Sverige och situationen just nu saknar motstycke i modern tid, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket i Sverige
Bildtext Anders Danielsson
Bild: Migrationsverket/Tomislav Stjepic

Danielsson liknar situationen med att Sverige skulle ha en landgräns mot Turkiet och tillägger att det utan ordentliga gränskontroller är omöjligt att bedöma hur många som faktiskt ansöker om asyl.

Sänker standarden

Dessutom är boendesituationen kritisk och det finns en risk för att platserna tar slut innan slutet av november, enligt Migrationsverket som behöver ytterligare 29 miljarder kronor, drygt 3 miljarder euro, för att klara av sitt uppdrag för 2016, skriver SVT.

För att råda bot på den akuta boendesituationen kommer tältläger att upprättas. De första har rests på prov utanför Lund och kommer att tas i bruk i stor skala inom några veckor.

Mellan 29 000 och 40 000 är ensamkommande barn.

― Migrationsverket

Flera kommuner runt om i Sverige har under de senaste veckorna larmat om att de inte längre klarar av att leva upp till lagen, då det gäller mottagandet av till exempel ensamkommande flyktingbarn.

Trelleborgs kommun meddelade på onsdagen att man bara klarar av att uppfylla de mest elementära behoven, som mat och sovplats.

Avgörande hur EU handlar

De nya siffrorna är dubbelt större än de som Migrationsverket presenterade i somras. I juli var prognosen på 80 000 asylsökande under 2015.

Migrationsverket framhåller ändå att mycket ännu kan hända och att det finns osäkerhet i de nya beräkningarna.

– Det finns flera faktorer som påverkar antalet asylsökande som kommer till Sverige. Det beror helt på hur EU hanterar frågan, säger omvärldsanalytikern Merjam Maslo.

Evakueringsplats för asylsökande i Ursvik, Sverige.
Bildtext Tiotusentals asylsökande kan bli utan boendeplats innan årets slut. Här en sovsal på en evakueringsplats i Ursvik utanför Stockholm.
Bild: Migrationsverket/Tomislav Stjepic

För Sveriges del är det avgörande hur många asylsökande de andra EU-länderna tar emot. Det krävs extraordinära åtgärder för att klara av situationen, enligt Anders Lundbeck, ekonomidirektör på Migrationsverket.

– Vi står inför en helt ny situation, det kan mycket väl komma över 200 000 personer.

För 2016 är den senaste uppskattningen att uppemot 170 000 asylsökande anländer.

"Alla måste ta ansvar"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson beskriver Migrationsverkets prognos som väntad.

– Det är en enorm logistisk uppgift som kommunerna och Migrationsverket lyckats med och vi har hittills kunnat ge mat och tak över huvudet, säger Johansson.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) på UNHCR:s konferens.
Bildtext Morgan Johansson
Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Regeringen kommer nu att gå vidare med de förslag som finns på förhandlingsbordet för att bland annat försöka driva igenom en så kallad anvisningslag som skulle innebära att alla kommuner måste ta emot asylsökande.

– Om det här fortsätter vecka efter vecka och månad efter månad är det inte hållbart för Sverige. Vi måste få igång en bättre fördelning av asylsökande och vi måste dela på ansvaret, säger Johansson.

Finansminister Magdalena Andersson säger att situationen självklart kommer påverka de offentliga finanserna.

– Regeringen kommer ta ansvar. Men vi måste dämpa kostnadsutvecklingen på alla områden vi kan.

Skärpt linje på väg?

Den svenska regeringen och Vänsterpartiet, samt de fyra partierna inom den borgerliga Alliansen har de senaste dagarna suttit i blocköverskridande förhandlingar om flyktingsituationen.

Efter dagens prognos har parterna, enligt uppgifter till Dagens Nyheter, tagit paus i förhandlingarna.

Till de frågor som sannolikt förhandlas hör införandet av tillfälliga gränskontroller.

Moderaterna, som är det största borgerliga partiet, ställer dessutom krav på att permanenta uppehållstillstånd ska omvandlas till tillfälliga. I nuläget får i praktiken alla asylsökande från Syrien permanent uppehållstillstånd och många syrier har därför valt att komma till Sverige.