Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slovenien vädjar om polishjälp av EU

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 14:20.
Flyktingar väntar på att få mat vid den slovenska gränsen den 21 oktober 2015.
Bildtext Flyktingar väntar på att få mat vid den slovenska gränsen den 21 oktober 2015.

Slovenien vädjar om polishjälp från EU för att klara av det stora antalet flyktingar som strömmar in i landet. EU-ledarna saknar mandat att ta in hundratusentals flyktingar anser Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Under det senaste dygnet har närmare 13 000 flyktingar anlänt till Slovenien, det minsta landet på Balkan som har tagit emot flyktingar som söker sig norrut.

Under torsdagens lopp väntas ytterligare 9 000 flyktingar anlända till Slovenien enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

- Slovenien har redan bett om polisenheter från andra EU-länder säger inrikesminister Vesna Gyorkos Znidar.

Sloveniens parlament har gett armén större fullmakter att hjälpa polisen och gränsbevakningen medan regeringen försöker rekrytera pensionerade poliser för att hjälpa till.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramapoulos kommer på torsdagen till Slovenien för att diskutera krisen.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker har sammankallat ett så kallat minitoppmöte om flyktingkrisen som hålls på söndag.

Orbań: Europeiska ledare saknar mandat

Ungerns premiärminister Viktor Orbán säger inför toppmötet att EU-ledare inte har mandat att släppa hundratusentals migranter in i Europeiska unionen.

Orbán kräver en ordentlig debatt och varnar europeiska ledare för att flyktingkrisen utgör ett hot mot demokratin.

- Det här destabiliserar demokratierna i Europa. Vi måste starta en debatt om kontinentens framtid, annarst har vi en politisk kris utöver flyktingkrisen.

Orbàn kräver att frågan diskuteras på ett öppet sätt utan att kravet på att vara politiskt korrekt dämpar debatten.

Flyktingar bör återvända till sina ursprungsläger.

Ungerns beslut att stänga gränserna mot Kroatien och Slovenien och att bygga ett stängsel vid gränsen till Serbien var ett försök att få flyktingarna att vända om, säger den ungerska premiärministern,

Avsikten var inte att skapa nya rutter till Tyskland, säger Orbán som uppmanar grannländerna att också stänga sina gränser för flyktingar.

- Det enda rätta sättet är att inte garantera dem rätt att ta sig till Europa, utan att ta dem tillbaka till de läger som de kom från, säger Orbán.