Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Flodhästmunnen på mässan

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 17:32.
Tårtor på slottet, 2008

Händer det dig som mig att din mun blir bred som en flodhästs, ett gap berett att glupa i sig allt som lite också går att äta – ju ohälsosammare dess bättre. Det vill säga allt det där helst förbjudna, för vi vet ju redan vid det här laget hur ödesdigert sockret är.

Så här formulerade jag mig i går om mitt bulimiliknande problem när jag förberedde mig inför dagens första programpunkt här på mässan.

Men precis som mitt ätande ibland går överstyr, lika illa börjar det nu här med min rapportering från Helsingfors bokmässa. Taggad sitter jag vid Louhi-scenen för att möjligen få något litet svar på hur jag äntligen kunde lära mig att bemästra mitt dilemma.

Det hungriga hjärtat

Här vimlar en massa ungdomar omkring, de tar selfies, de fotograferar varandra, de pratar om olika some-konton som de tänker sätta in material på.

I programmet står det att Riikka Viljanen och Anna Keski-Rahkonen skall komma hit och tala om boken Nälkäinen sydän – parane bulimiasta, det vill säga ungefär Det hungriga hjärtat – bli botad från bulimi.

Efter en god stunds väntan och någon minut över tiden frågar jag mässpersonal varför programmet inte kommer igång. Det beklagande svaret lyder att boken tyvärr ännu inte hunnit ur trycket.

Skriv till mig

Nå, ve den som ger sig. I reklamtexten för boken Nälkäinen sydän står det att bulimi är någonting som många kämpar med alldeles för länge ensamma. Så nu går jag ut med frågan till alla med detta problem, vill ni vara i kontakt med mig så att vi kanske kunde bilda en egen webbaction kring detta, hör av er till maria.wegelius@yle.fi.

Om ingen hör av sig skall jag åtminstone återkomma med en text om det flerstegsprogram som boken Nälkäinen sydän utlovar när den väl har kommit ut. I bokens reklamtext talas det om handlings- och tankemodeller som är typiska för en bulimiker.

Vad längtar du efter?

Och jovisst handlar det ofta om att det egentligen är någonting annat man längtar efter, som då får en att fylla buken så att det ska finnas tyngd i kroppen åtminstone någonstans. Det här är givetvis högst personligt för var och en.

För egen del har det kunnat röra sig om längtan efter närhet till exempel. Också dämpande av stress, dålig sömn och så vidare och så vidare.

I min väntan på det seminarium som vi i dag nu då blev utan, läste jag en del artiklar i ämnet bulimi – hetsätning. I en artikel med rubiken Tietoinen syöminen – Ett medvetet ätande handlar det om hur man kan ta makten över sitt ätande.

Sju sorters hunger

I artikeln refereras till Jan Cohzen Baysins bok med samma namn, Tietoinen syöminen. I den har han listat sju olika sorters hunger. Börjar man känna igen dem, kan man med hjälp av dem processa sitt ätande.

Baysins huvudtanke är att om vi inte ger näring åt alla de här våra olika sorters hunger, så blir vi aldrig mätta. Därför skulle det verkligen gälla att lära sig känna igen sina ”hungror”.

Bildtext Det här är tänkt som ett mellanmål på basen av en tidigare bildtext.

Så alltså: ju oftare du funderar över vad det är för sorts hunger du känner, och sedan också ger akt på ditt eget beteende, ju mera kanske det kan ge dig insikter.

Jan Cohzen Baysins sju “hungror”:

Ögats hunger, som kan bli väckt till exempel när du ser på bilder av mat. Hur hungriga är dina ögon?

Munnens hunger handlar om att man till exempel har lust att tugga på någonting, äta något eldigt. Kanske går det tillbaka till att man som barn mycket ofta hade något i munnen, en tutt, ett lugnande russin…

Näsans hunger kan bli väckt till exempel när man går i en butik och känner dofter av olika slag. Hur hungrig är din näsa?

Magens hunger ger sig oftast till känna med kurrningar och till och med kramper. Går förstås att blanda ihop med känslor av stress och spänning, så det gäller att känna efter med eftertanke.

Kroppens hunger handlar om cellernas hunger när de inte har fått näring på länge. Hos en del har förmågan att känna denna ”riktiga hunger” nästan helt försvunnit. Men den känns alltså som ett allmänt tillstånd av svaghet, eventuellt ont i huvudet eller kanske ens händer darrar.

Bild på design mat
Bildtext Finsmakarens godbit?

Medvetandets hunger styr ofta ätandet med orden ”borde”, ”det skulle löna sig” eller ”borde inte”. Här är vi ofta i situationer när det egentligen är någon annan som tycker att vi ska äta någonting. Eller att vi själva inte kan motstå något bara för att det är så gott.

Hjärtats hunger handlar om känslohunger. Vi äter i vår glädje, i vår sorg, i vår ångest, som belöning, som tröst, i vår ensamhet, för att vi har tråkigt, för att vi är stressade. Vi äter alltså trots att det är någonting annat som vi behöver. Vilken är ditt hjärtas hungernivå?

Törst och trötthet är också lätta att blanda ihop med hungerkänslor.

Anette Palssa, som har refererat Jan Cohzen Baysins bok i den artikel jag i min tur här refererar, avslutar med att konstatera att denna övning att lära känna igen sin hungers art bara är en av många övningar man kan göra. Men att man kommer ganska långt med redan det att faktiskt ge akt på hurdan hunger man känner och också att ge akt på när man känner mättnadskänslor.

Så nu gäller det då bara här i mässvimlet att analysera, verkligen känna efter och att på basen av det välja rätt och att njuta av det som - i rätt mängd… - slinker ner... Och ja, här borde det ju inte vara alltför svårt att hitta någonting för själen...

Mer om ämnet på Yle Arenan