Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldet måste upphöra kräver Kerry och Netanyahu

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 13:30.
John Kerry och Benjamin Netanyahu diskuterar.

USA:s utrikesminister John Kerry och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kräver att våldet i Israel och på Västbanken upphör omedelbart.

Kerry och Netanyahu träffades i Berlin under förmiddagen för att diskutera det upptrappade våldet under den senaste månaden.

Netanyahu anklagar det palestinska självstyret och president Mahmoud Abbas för en serie palestinska knivattacker mot israeler.

- Det är ingen tvekan om att vågen av attacker orsakas direkt av uppvigling, uppvigling av Hamas och uppvigling av president Abbas och den Palestinska administrationen, sa Netanyahu.

Netanyahu tillade att det är hög tid för omvärlden att säga klart ifrån att Israel inte planerar att ändra det rådande läget vid Tempelberget och al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Palestinska farhågor om att Israel tänker ta över administrationen av moskén saknar alla grund, försäkrade Netanyahu.

Kerry mer försonlig

Kerry undvek däremot att peka ut Mahmoud Abbas.

- Vi måste stoppa uppviglingen, vi måste stoppa våldet, krävde Kerry som sa att han har varit i kontakt med Jordaniens kung Hussein som administrerar den vördade moskén.

- Jag tror att att folk vill trappa ner spänningen, sa Kerry med hänvisning till Abbas och kung Abdullah som Kerry träffar på lördag i Amman.

På fredag ska Kerry åka till Wien där han skall diskutera läget i Syrien med sina kolleger från Ryssland, Turkiet och Saudiarabien.

Mahmoud Abbas kräver för sin del att Israel respekterar de nuvarande besöksreglerna vid al-Aqsamoskén, som tillåter judar att besöka moskéområdet men inte att be inom området.

-Den fortsatts ockupationen och aggressionen mot kristna och muslimska heliga platser i östra Jerusalem, särskilt mot al-Aqsa , öppnar dörren för en religiös konflikt som dessvärre redan har börjat, varnar Abbas.

Ny knivattack på torsdagen

På torsdagen knivhöggs en israel i Jerusalem innan polisen sköt de två palestinska gärningsmännen. En av dem dödades medan den andre skadades kritiskt.

De palestinska männen försökte stiga ombord på en buss, men de stoppades och männen gick då till attack mot en 25 årig israel vid busstationen.

På onsdag kväll sköt en privatanställd israelisk säkerhetsvakt ihjäl en israelisk man av misstag i Jerusalem.

Mannen hamnade i gräl med två vakter när han klev av en buss. Enligt vakterna sträckte mannen sig efter deras vapen, när de då misstog honom för en terrorist och sköt ihjäl honom.

Sedan den första oktober har 49 palestinier och 12 israeler dödats i våldsamheter främst i östra Jerusalem och på Västbanken.