Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mammaångest och moderslycka på film

Från 2015
Uppdaterad 11.11.2015 16:58.
Sigourney Weaver som Ripley och Carrie Henn som Newt i filmen Aliens.
Bild: Twentieth Century Fox

Det finns få ord som är så laddade som "mamma". Detsamma gäller begreppet "moderskap". Hurudan borde man vara som mamma? Hurudan får man inte vara? Via film kan man bearbeta alla tänkbara känslor.

Eller kan man?

En snabbkoll på nätet resulterar i en mängd listor på filmer om monstermammor. Olyckliga, otillräckliga, farliga. De lyckliga & lyckade mödrar som fyller tidskrifter á la "Mama" ser man inte mycket av.

Vad beror det på?

Vi har gått igenom våra mentala filmhyllor och försökt plocka fram exempel som passar ihop med några av ledorden i Radioteaterns föreställning Stabat Mater. Läs mera om den här.

Glädje och eufori

Vi inleder glatt och lyfter fram två filmer som bjuder på en mamma-lycka som skiljer sig från den mest traditionella:

Juno, regi: Jason Reitman på basen av Diablo Codys manus (2007).

Sextonåriga Juno blir gravid i misstag och bestämmer sig för att föda barnet. Utmaningen är att hitta en mamma som är uppgiften mogen.

Adoptivmammor och "mammor till låns" finns det flera goda exempel på genom filmhistorien.

The Kids Are All Right, manus & regi: Lisa Cholodenko (2010).

Paret Jules och Nic är lyckliga mammor till två välartade barn. Problem uppstår när pappa Paul dyker upp och vill bli en del av familjen.

Rädsla och ångest

Om det är svårt att hitta glada filmer om glada mammor så är de ångestladdade alternativen desto fler.

Äidin toive - En mors önskan, regi: Joonas Berghäll (2015).

Regissören Joonas Berghäll bad sin mamma skriva en lista över sina rädslor och önskningar i förhållande till honom.

Tio av dessa ryms med i filmen och gestaltas av olika sorters mödrar världen runt. Från en förstföderska som genomlidit nio missfall till en astronautmamma som förser begreppet "avstånd mellan barn och förälder" med en ny dimension.

Berghälls dokumentär visar att rädslan att misslyckas som förälder är universell. Vare sig det handlar om konkreta utmaningar som att fixa fram mat för dagen eller om skräcken för att inte kunna skydda sitt barn mot emotionella smällar.

Sophies val, regi: Alan J. Pakula (1982).

Den forna koncentrationslägerfången Sophie har varit med om det värsta som kan hända en mor - tvånget att välja mellan sina två barn. Vem får leva, vem måste dö?

Meryl Streep som Sophie i filmen Sophies val.
Bild: Universal Pictures

Tillkortakommanden

Tack och lov är de flesta beslut som mödrar tvingas fatta inte fullt så drastiska som Sophies - men alla val sätter sina spår. Och Meryl Streep har fått skildra flera sorters mammavånda.

Ricki and the Flash, regi: Jonathan Demme på basen av Diablo Codys manus (2015).

Femtioplussaren Ricki lever fortfarande sin rockstjärnedröm - men konfronteras med verkligheten när dottern Julie skall skiljas. Tjugo år efter att hon lämnade sin kärnfamilj ställs Ricki inför ex-maken, de gemensamma barnen och insikten om hur annorlunda allt kunde ha blivt.

Filmens mor och dotter gestaltas av verklighetens mor och dotter - Meryl Streep och Mamie Gummer.

Visst kunde allt ha blivit annorlunda om Ricki valt familjen framom karriären - men hade hon blivit lyckligare?

Höstsonaten, regi Ingmar Bergman (1978).

Charlotte (Ingrid Bergman) är en uppburen konsertpianist vars man nyligen dött. När hon besöker vuxna dottern Eva (Liv Ullman) visar det sig att det finns många obearbetade känslor att ta itu med.

Liv Ullman som Eva och Ingrid Bergman som Charlotte i filmen Höstsonaten.
Bild: Personafilm

Filmen kan med fördel ses i kombination med Stig Björkmans dokumentär Jag är Ingrid (2015) som skildrar det val Ingrid Bergman gjorde - valet mellan karriären och barnen.

Trötthet

Fysisk och emotionell utmattning kan driva vem som helst till vansinnets brant. Var går gränsen för hur mycket man orkar bära trots all den kärlek man känner för sitt barn?

Mommy, regi: Xavier Dolan (2014).

Ensamstående änkan Diane har svårt att klara av sin tonårige son Steve som stundvis blir våldsam. Övervinner kärleken verkligen allt?

We Need To Talk About Kevin, regi: Lynne Ramsay (2011). Baserad på Lionel Shrivers bästsäljare från 2003.

Eva förmår inte riktigt knyta an till sonen Kevin. Som spädbarn gråter han ständigt – medan hon allt oftare tappar nerverna.

När han i tonåren begår det värsta brott man kan föreställa sig skjuter frågorna likt pilar genom Evas inre: hur kunde det bli så fel?

Påpekas bör att detta inte är en film för den som är gravid. Eller känner sig missmodig i sin föräldraroll. Det här är en stark film som kräver styrka av sin betraktare.

Tilda Swinton och john C. Reilly i filmen Vi måste prata om Kevin.
Bild: BBC Films & Kevin production

Mod och överlevnad

Det finns en oändlig räcka filmer som förser män med den typ av adrenalinkickar som ”boostar” deras roll som män.

Men vilka filmer fyller trötta mödrar med lusten att göra armhävningar i ett försök att försvara sitt revir?

Sigourney Weavers Ripley banade väg för en ny sorts kvinnlig hjälte med ett stort mått av beskyddarkapacitet. Och Linda Hamilton hakade på som John Connors vålmedvetna muskelmorsa.

Terminator II - Judgement Day, regi: James Cameron (1991).

Sarah Connor är inspärrad på mentalsjukhus, medan hennes tioårige son John tillbringar all sin tid med en fåordig cyborg. Schwarzenegger må vara det stora muskelberget, men det är Linda Hamiltons träningspass som får en att vilja spänna musklerna.

Linda Hamilton som Sarah Connor i filmen Terminator 2 - Domedagen.
Bild: Carolco Pictures

Syvälle salattu - Det djupt dolda, regi Joona Tena (2011).

Juristen Julia åtar sig några naturaktivisters fall och åker till ett vackert insjö-Finland med sin nioårige son. Det visar sig snart att huset där de bor gömmer många hemligheter och att sjön både lockar och skrämmer. Hur skall Julia förmå skydda sitt barn mot krafter som är starkare än den rationella tanken?

Avsked och återseenden

En mor som mister ett barn, en mor som tvingas inse att barnet måste få testa sina vingar och en återförening mellan mor och barn borgar automatiskt för starka känslor. Oberoende av tidsperspektiv eller genre.

Mamma Mia! regi: Phyllida Lloyd (2008).

Vem kan motstå scenen där Donna förbereder dotterns bröllop till tonerna av Abbas "Slipping Through My Fingers"? Banalt - javisst! Träffsäkert - alla gånger.

Meryl Streep som Donna och Amanda Seyfried som Sophie i filmen Mamma Mia!
Bild: Universal Pictures

Ollaan vapaita! regi: Oskari Sipola (2015).

När Selja var sexton födde hon en son som adopterades bort. Sexton år senare kämpar hon fortfarande med att hitta sin plats i vuxenlivet. Hon frilansar, bor i kollektiv och får panik när pojkvännen friar.

I samma veva ringer tonårige Leo på dörren och vill lära känna sin mamma.

Väntan

Medan vi fortsätter att förundrar oss över att det är svårare att hitta ljusa mammaskildringar än underbara filmer om män som finner sig till rätta i papparollen så inväntar vi med ljust sinne dessa mammafilmer:

Ma Ma, regi:Julio Medem (2015) - premiär 27.11.

Penélope Cruz spelar en mor som medan hon väntar sitt andra barn får veta att hon har cancer. Segrar livet över döden?

Penelope Cruz som Magda i filmen Ma Ma.
Bild: Morena Films

Suffragette, regi: Sarah Gavron (2015) - oklart premiärdatum.

Meryl Streep, Carey Mulligan och Helena Bonham Carter i omtalad film om kvinnorörelsen framväxt. Kan det bli annat än bra?

I väntan på nya filmer om mödraskap kan man lyssna på Radioteaterns Stabat Mater som sänds i Radio Vega onsdagen 28.10 kl. 21.05 och söndagen 1.11 kl. 15.03. Efter det finns den även på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan