Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Belle Epoque: Årets unga designer skapar kläder för ett ledigt liv

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Belle Epoque - Spela upp på Arenan

Modeskaparen Rolf Ekroth fick nyss ta emot priset Årets unga designer. Kännetecknande för hans stil är exklusiva material med inslag av dynamisk sportighet. Jag ser drag av riddarromantik blandad med italiensk energi i hans senaste kollektion.

Rolf Ekroth studerar vid Aalto-universitetet och han valde designbranschen efter att ha provat på andra yrken i bl.a. en järnvaruhandel och på ett casino. En bakgrund som handbollsspelare bidrog till att han för in det sportiga på catwalken.

Rolf har en ledighet och något okomplicerat i sin presence. Han har just besökt Paris och de stora modehusen. Han tycker att det är synd att vi i Finland inte kan se mode av hög klass. För Rolf är mode inte glamorösa festkläder eller kläder med ett politiskt budskap. Mode är något som ger en ledighet åt bäraren.

Egen symaskin

Rolf berättar för mig hur han konstruerat ärmarna på en av de musketörsaktiga skjortorna. Ärmarna är gjorda av ett tunt, glänsande tyg och när luften sipprar in i tyget ser de ut som muskulösa vingar.
-Det finns inga sömmar, det är som ett rör.

Efter intervjun berättar Rolf att han ännu sent in på natten kommer att sy kläder för sin senaste kollektion. Han förbereder sitt slutarbete för Aalto-universitetet.
-Jag har en egen symaskin hemma och syr det mesta själv.

ung man i designkläder av Rolf Ekroth
Bild: Foto/Niklas Kullstrom
ung man i designkläder av Rolf Ekroth
Bild: Foto/Niklas Kullstrom

Aalto sporrar

Rolf berömmer modeundervisningen vid Aalto-universitetet i Helsingfors. Han uppskattar det lite stränga greppet som får honom att prestera bättre.
-Jag behöver det! Visst finns det också en positiv avundsjuka bland oss som studerar där.

De finska modeskaparna är högt eftertraktade just nu bland annat i Frankrike, efter framgångarna i den internationella modetävlingen i Hyéres. Rolf drömmer om att studera mode i London. Jag ser framför mig hur hans fladdrande musketörer rör sig på gatorna i London. Sofistikerad streetstyle.

Rolf Ekroth samtalar med Pia-Maria Lehtola på ett café
Bild: YLE/Atte Kaartinen

Mer om ämnet på Yle Arenan