Höststädning modell större i Borgå

Känns det tröttsamt att kratta löv på din gård? Tänk om du hade 80 hektar park att putsa inför vintern, som Borgå stads parkavdelning.
I trädgårdarna pågår förberedelserna inför vintern: löv krattas och döda växter rensas bort, trädgårdsmöblerna bärs in i förrådet. Precis när man krattat klart, kommer en blåsig dag och det är bara att börja om.
Precis så är det också för Borgå stads parkavdelning – men i en hiskeligt mycket större skala.
Borgå har 80 hektar byggd park, 700 hektar parkskog, 51 lekparker, 120 soptunnor för hundbajs och ett par hundra parkbänkar. Lövrundan är i full gång och trots att det mesta kan skötas med maskiner måste en del parker krattas traditionellt för hand.
Jobbet pågår tills snön kommer
- Om vintern kommer nu blir det katastrof, säger parkarbetsledare Birger Holmström.
Det har hänt en gång på 1990-talet att lövprojektet blev på hälft när vintern anlände i förtid. Staden försöker få bort så mycket av löven som möjligt, speciellt på gator och parkgångar. Blöta och frusna löv gör gatorna hala.
En blåsig torsdag i oktober river vinden ner löv som virvlar runt i parkerna. Idag borde parkarbetarna vara överallt på samma gång. Det är inte möjligt. Parkavdelningen i Borgå har sammanlagt 27 anställda, inklusive cheferna. De sista sommararbetarna slutade förra veckan.
Tungt men roligt jobb
Holmström är nöjd med de maskiner som parkavdelningen har. Tyvärr finns det inte alltid chaufförer till dem. Antalet anställda har minskat radikalt sedan Holmström började jobba vid avdelningen för över 30 år sedan.
Trots alla maskiner är jobbet fysiskt tungt. Bara ett kraftigt åskväder eller sträng kyla kan hindra en parkarbetare från att göra sitt arbete. Många sommarjobbare återvänder år efter år för att de trivs med jobbet.
Sortering och återanvändning
Staden sorterar och återanvänder allt avfall som uppstår av arbetet i parkerna. Rena löv, växtavfall och stubbar förs till en stor plan i Skaftkärr. Stubbarna flisas medan löven och växtdelarna blir kompostmylla som kan återanvändas.
- Den här är bara påbörjad, säger Birger Holmström och pekar på en lövhög, över två meter hög.
Lövhögen blir tiotals kvadratmeter stor och flera meter hög. Tänk att få hoppa i den!
Holmström påpekar ändå att stadens område i Skaftkärr inte är öppen för allmänheten. Sina egna löv och kvistar kan man föra till exempel till soptippen i Domargård.
Klottret irriterar
- Man blir avtrubbad men visst harmar det när man bara drar över allt man ser med färg.
Tiotals parkbänkar i varierande skick står radade utanför parkavdelningens depå i Ånäs i Borgå. Många av dem är nersölade av spraymålning. Oförståeliga ord och streck utan annan mening än att förfula.
Birger Holmström berättar att staden använder 100 000 euro om året för att städa upp ofog.
Parkbänkarna måste tvättas och målas om på depån innan de kan föras tillbaka till parken. Med dålig tur tar det inte länge innan de klottras ner igen.