Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Designgata ska lyfta Hertonäs industriområde

Från 2015
Uppdaterad 28.10.2015 06:24.
Yle Nyheter: Kan en designgata rädda det här området i Hertonäs? - Spela upp på Arenan

Om allt går enligt stadens planer ska en designgata i framtiden lyfta Hertonäs gråsunkiga industriområdet.

Hertonäs industriområde ska putsas upp. Flaggskeppet är en designgata som ska göra området trivsamt för företagare och invånare. Men också om planen blir verklighet dröjer det många år innan gatan tar form.

De låga, plåtburksliknande byggnaderna tävlar mot hösthimlen om vem som är gråast.

Designgatan är bara ett av en serie projekt som planeras för industriområdet i Hertonäs. Syftet är att piffa upp områdets profil och stärka livskraften för de många aktörerna som verkar där.

- Framtoningen är osnygg trots att området i sig har en stor betydelse, säger arkitekt Mikko Näveri från stadsplaneringskontoret.

Hertonäs industriområde
Bildtext I dag ser skogsdungen inte mycket ut för världen, men här kommer ett stort monument att resa sig när designgatan blir till.
Bild: Yle/Tega Oke

Det är lätt att se varför området kan behöva ett lyft - de låga, plåtburksliknande byggnaderna tävlar mot hösthimlen om vem som är gråast. Reklamskyltar och bilar som susar förbi är de enda färgprickarna.

Nu ska det, om allt går enligt planerna, bli ändring på den saken. Parker, konstverk och cykelvägar ska omvandla den trista leden om designgatan blir sanning.

Urbant och tätt bebyggt

Den kanske blivande designgatan är lång. Egentligen består den av två gator, Båtviksgatan och Mekanikergatan. Där gatan byter namn finns en liten krok. Där kommer ett spiralformat landmärke att resa sig. Känslan av rullande hjul och skramlande maskiner finns redan i områdets gatunamn och har nu fått inspirera också det nya, snyggare Hertonäs.

Planen är att området kring Brobyggarvägen ska bli ett tätt bebyggt, urbant centrum där aktörer av olika slag ska verka och invånarna trivas. För tillfället är människor, som ilar iväg mot Marimekkos fabriksbyggnad, iklädda bohemiska kappor det enda som påminner om stadskultur på området.

Övergångställe i Hertonäs
Bildtext Här börjar framtidens designgata. En stor och synlig reklamskylt planeras där bensinstationen står.
Bild: Yle/Tega Oke

På områdets södra del finns många fastigheter som inte används och tomter som står tomma - på bara några minuters promenadsvstånd från metron och andra trafikförbindelser.

Att satsa på stadsbilden i ett industriområde är inte alldeles vanligt. För att det ska bli av krävs ett öppet sinne.

― Mikko Näveri, stadsplaneringskontoret

Ännu många steg

Idén om hur Hertonäs skulle livas föddes 2010 inför Helsingfors år som designhuvudstad. En av stadens största koncentrationer av arbetsplatser skulle göras trevligt.

Det vinnande förslaget, Park avenue av Pia Sopanen och Ilkka Svärd, har sedan dess vidareutvecklats. De aktörer som redan finns på området är utgångspunkten för utvecklingen - men också nya ska få plats.

De lokala företagarna och staden slår ihop sina krafter för att visionen ska bli verklighet.

Den första etappen blir sannolikt att ett köpcentrum på området utvidgas till ett affärskomplex stort som hela kvarteret. I samband med köpcentret planeras lägenheter. En gångbro kommer att sträcka sig från det nya kvarteret ändra fram till metrostationen som också står inför ett ansiktslyft.

När själva designgatan börjar ta form, och om den alls gör det, är ännu oklart. Mikko Näveri tror inte att något byggs ännu under de kommande åren. Generalplanen är klar, men ännu finns många osäkra moment. En av de stora etapperna är finansieringen - för att gatan ska bli av krävs pengar från staden.

Kräver ett öppet sinne

Om designgatan blir av föds nytt liv på vägen som för tillfället karakteriseras av bilar och åter bilar. Men bilarna är här för att stanna - en samling stora bilrelaterade företag kan enligt Mikko Näveri vara en bra sak för företagarna.

Han hoppas planen får luft under vingarna.

- Att satsa på stadsbilden i ett industriområde är inte alldeles vanligt. För att det ska bli av krävs ett öppet sinne.

Stadsplaneringsnämnden har behandlat planen för Hertonäs industriområde, men har inte godkänt den. Planen har bordlagts två gånger.