Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Terminsavgifter för utländska studerande ett faktum

Från 2015
Uppdaterad 23.10.2015 15:14.
Programmet är inte längre tillgängligt

Studerande från ett land utanför EU eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet ska från och med årsskiftet betala minst 1500 euro per år för att få studera vid ett finländskt universitet. I dag torsdag lämnade regeringen in sin proposition till riksdagen.

Minimiläsårsavgiften ska bli 1 500 euro, och den kommer att gälla de utbildningar där undervisningsspråket är något annat än finska eller svenska. I praktiken innebär det här att flera tusen utländska studerande kommer att omfattas av terminsavgifterna.

Utbildningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) påpekar att läsarsavgiften endast täcker en bråkdel av kostnaderna för studierna och att det är fritt fram för högskolorna att uppbära en högre avgift. Att det uppstår mer konkurrens mellan högskolorna är också välkommet, säger Grahn-Laasonen:

- Konkurrens kan vara alldeles hälsosamt. Högskolorna har en skyldighet att bygga upp ett stipendiesystem så att studerande från fattiga länder och fattiga familjer har möjlighet att att studera i Finland.

Blandade reaktioner
Åbo Akademis rektor Mikko Hupa säger att dagens besked är positivt eftersom det tillåter att universiteten själv får bestämma hur stor avgiften ska vara. Regeringen slår visserligen fast i sitt förslag att studieavgiften ska vara minst 1 500 euro per läsår, men den summan upplevs ändå som ganska moderat.

Styrelseordföranden för yrkeshögskolan Arcada, Arne Wessberg, välkomnar likaså regeringens beslut.

- Varför skulle vi inte kunna ta betalt av de studerande som kommer utanför EU och EES-området och de vill komma hit och bli utbildade på vår bekostnad. Det är naturligt att en högskola här kan ta betalt av en som kommer hit. Det här betyder också att högskolor kan sälja sina tjänster lättare utanför EES-området, säger Wessberg.

Vi Åbo Akademis studentkår ser man däremot kritiskt på beslutet att införa terminsavgifter. Kårens internationella ansvariga Milla Stenström är rädd för att färre studerande kommer att söka sig till Finland om avgifter införs:

- Läsårsavgifterna är en fara för universiteten. Tre fjärdedelar av dem som kommer till Finland för att studera kommer utanför EU och EES-området. Den här andelen kommer att minska, säger Stenström.

Studieavgifterna kommer inte att ha konsekvenser för det totala beloppet av basfinansieringen för högskolorna. Det är också upp till högskolarna att själv disponera över intäkterna från avgifterna.

mikko hupa
Bildtext ÅA:s rektor Mikko Hupa.
Bild: Yle/Andy Ödman

Vilka följder får terminsavgifterna för våra högskolor? I kvällens Obs debatt kl 19:55 diskuterar styrelseordföranden för Arcada Arne Wessberg, ombudsman Riku Matilainen från Forskarförbundet samt studentkårsaktiva Milla Stenström (Kåren) och Oskari Bäck (Studorg). Se programmet i sin helhet på Yle Arenan!

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan