Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN riktar skarp kritik mot Tjeckiens sätt att behandla flyktingar

Från 2015
Uppdaterad 22.10.2015 21:34.
Tjeckiska frivilliga ger mat till flyktingari  Ungern den 14 september 2014.
Bildtext Tjeckiska frivilliga ger mat till flyktingari Ungern den 14 september 2014.

FN anklagar tjeckiska myndigheter i skarpa ordalag för systematiska brott mot flyktingarnas mänskliga rättigheter i Tjeckien.

FN:s människorättskommissionär Zeid Ra'ad al-Hussein anklagar Tjeckien för systematiska övergrepp mot asylsökande för att flyktingarna ska hålla sig borta från Tjeckien.

- Enligt tillförlitliga uppgifter är mänskorättsbrotten inte slumpmässiga utan det verkar som den tjeckiska regeringens medvetna politik, säger Zeid Ra'ad Al-Hussein.

Tjeckiska myndigheter låser in flyktingar, inklusive barn, i upp till 90 dagar och genomför kroppsundersökningar för att hitta eventuella pengar för att betala för omhändertagandet av dem, klagade människorättskommisionären i Genève i dag.

Hålls häktade trots domstolsbeslut

Han påpekade att myndigheterna fortsätter att hålla folk i häkten trots att de har överklagat till domstolar som har beslutat att de måste friges.

- Många av dessa mänskor är flyktingar som har lidit av hemskheter i sina hemländer och under sin färd till Tjeckien, säger Al-Hussein, som också klagar över usla förhållanden i tjeckiska flyktingförläggningar.

Justitieminister Robert Pelikan har själv beskrivit förhållandena i ett ökänt mottagningcentrum utanför Prag som "värre än i ett fängelse".

Islamofobisk president

FN:s mänskorättskommissionär är också oroad över den allt mer främlingsfientliga retoriken, inklusive "islamofoba uttalanden" från president Miloš Zeman.

Zeman har bland annat uppmanat polisen att använda tårgas mot flyktingar som protesterat mot hur de behandlas i Tjeckien.

Presidentens talesman försvarar ändå Zemans uttalanden

- Presidenten har länge varnat för risken för muslimska fundamentalister. Han håller fast vid sin ståndpunkt och böjer sig inte för utländska påtryckningar, sa talesmannen.

Zeid Ra'ad Al-Hussein har lett OHCHR, kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sedan år 2014, då han efterträdde den sydafrikanska mänskorättsjuristen Navy Pillai.