Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Träningsklassen vid Kvarnbackens skola firar 30 år

Från 2015
Uppdaterad 23.10.2015 05:27.
Anton Johansson och Tobias Carlsen är nöjda med sin insats
Bild: Yle/Carmela Walder

Specialklassen för träningsundervisning vid Kvarnbackens skola i firar sina 30 år om några dagar. Fest blir det fjärde november.

De tre eleverna som går i specialklassen väntar på festen. De vet när den ska gå av stapeln och vad skolan ska bjuda på.

- Det blir kaffe, berättar Tobias Carlsen.

Anton Johansson inflikar genast att det också bjuds på kaka.

Morgon startar med samling

Det är en alldeles vanlig morgon. Undervisningen börjar med samling. I dag är det Tobias Carlsens tur att berätta med hjälp av bilder vem som är på plats, ett hurudant väder det är ute och vad det är för datum i dag.

Tobias skulle gärna vilja ha hjälp av Anton med presentationen, med lärare Katja Helenelund säger bestämt att det är Tobias tur och att han ska sköta det själv. Men Tobias frågar i alla fall Anton om vad det är för datum och han svarar snabbt och säkert, han vet.

Tobias Carlsen berättar vem som är på plats idag.
Bildtext Tobias Carlsen håller morgonsamling
Bild: Yle/Carmela Walder

Till morgonsamlingen hör två sånger, en välkomstsång och en sång om dagens väder. Till sist får Tobias välja en låt, det blir en från Carolas samlingsalbum i dag.

Livlig fantasi

Alla elever som har träningsundervisning har sina individuella undervisningsplaner och tränar utgående från sina egna färdigheter. Tobias ska den här dagen på ergoterapi. Han vet själv vad det går ut på, att kasta boll och röra på sig.

- Röra på rumpan, säger han och skrattar.

Tobias är bra på att berätta historier. Fantasin får vingar. Han är väl medveten om att Yle Östnyland är på besök och kommer att tänka på vad han har hört i nyheterna. Han pratar om premiärminister Göran Persson och presenterar den ena assistenten som en världskänd författare och den andra som en statsminister. Sen skrattar han igen.

Anton tycker om skolan och det syns. Då lärare Katja Helenelund går igenom dagens program så säger han "yes" efter varje programpunkt. Han är nöjd med att få pyssla och äta.

Anton går själv och plockar fram modellera och lådan med kavlar och former. Han tar upp den svarta modelleran och klämmer på den. Det är skönt att jobba med fingrarna.

Den gula lampan är bäst

Jesper Lundström sitter i rullstol och har en korsett som håller honom upprätt. Han kan inte tala, men kommer med instämmande ljud nu och då. Han verkar ha mycket att säga och är på gott humör.

Jesper Lundström övar sig på att ta sig fram
Bildtext Jesper Lundström övar sig på att ta sig fram
Bild: Yle/Carmela Walder

Efter morgonsamlingen får Jesper rulla runt på golvet en stund.

- Målet är att få honom till dörren och sedan vidare till det andra rummet, säger Katja Helenelund.

Det tar inte länge för honom så dyker han upp. Han tittar på Katja. Det är tecknet att Katja ska tända de olikfärgade lamporna i taket. Då den gula tänds så lyser Jespers ansikte upp.

År 1985 flyttade undervisningen från Kårkulla till Borgå stad. Då grundades specialklassen i Kvarnbackens skola.

Klassen finns i Näse skola

I samband med totalrenoveringen av Kvarnbackens skola flyttade specialklassen till Näse skola. Där finns den ännu i dag.

- Lokaliteterna lämpar sig inte så bra för oss för vi har rullstolsburna som måste upp hit med hiss, säger Katja Helenelund.

Nästa höst hamnar Näse skola ut i baracker och dit flyttar också specialklassen. Det positiva är att toaletten blir på samma plan, alldeles intill klassrummet.

Specialklassen för träningsundervisning vid Kvarnbackens skola firar sina 30 år med kaffe och kaka i Kvarnbackens skolas matsal. Inbjudna är alla nuvarande och också tidigare elever, deras anhöriga samt nuvarande och tidigare personal.

Yle Nyheter Östnyland video: Träningsklassen vid Kvarnbackens skola fyller 30 år - Spela upp på Arenan