Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Bluffapparat" lovar minska din elräkning rejält

Från 2015
Vesa Linja-Aho
Bildtext Vesa Linja-Aho visar varför den aktuella apparaten inte kan fungera.

En liten elapparat som sägs kunna minska din elräkning med upp till 30 procent såldes tills alldeles nyligen på en finskspråkig webbplats på nätet. Men flera experter Yle Nyheter har talat med är övertygade om att det är en humbugprodukt som inte lever upp till löftet.

Produkten kallas Ecosaver och har sålts åtminstone sedan i somras på webbplatsen luxmarket.eu, uttryckligen till finländska konsumenter. Apparaten ska kopplas till ett vanligt eluttag i hemmet.

På webbplatsen står det att tusentals exemplar skulle ha gått åt men det är ingenting vi kan bekräfta. Omöjligt är det ändå inte med tanke på att marknadsföringen kan vara övertygande för den som inte är så insatt i elektronik.

Ecosaver
Bildtext Så här ser Ecosaver ut.

Och vem skulle väl inte vilja spara mellan 10 och 30 procent på sin elräkning, beroende på vilka elapparater man har i sitt hem, bara med hjälp av en liten tilläggsapparat som kostar knappt 40 euro?

- Det är nånting som inte stämmer här, kommenterar Patric Östergård, professor vid Högskolan för elektroteknik vid Aalto-universitetet.

- Man kan spara energi till exempel genom att släcka en lampa eller koppla ur någon elapparat. Men att använda lika mycket energi och samtidigt spara på elräkningen. Det är någonting sådant de tycks påstå, och det är inte möjligt, tillägger han.

Test som visar hur prylen fungerar

En som är expert på strömkretsar och har satt sig in i fallet är lektorn i bilelektronik Vesa Linja-Aho vid yrkeshögskolan Metropolia i Helsingfors. Han säger att Ecosaver högst gör detsamma som en billig kondensator.

För att simulera det kopplar han ihop en amperemätare och en effektmätare med en kondensator, och får sedan fram strömstyrkan och den aktiva effekten, som är den vi konsumenter betalar för.

- Om jag nu kopplar på kondensatorn så minskar strömstyrkan i ampere. Se själv, säger han och trycker på en knapp.

Titta på Linja-Ahos förevisning här:

Anledningen till att strömstyrkan minskar är att den reaktiva effekten då går ned en aning, men det saknar betydelse i hemmabruk.

Samtidigt ökar också den aktiva effekten, mätt i watt. Och det är just den aktiva effekten som inverkar på hur mycket vi konsumenter ska betala för vår el. Den effekten har definitivt inte minskat med 10-30 procent, utan istället ökat en aning.

Företaget Luxmarket Invest som säljer Ecosaver hävdar till exempel i en reklamvideo att prylen minskar på både strömstyrka och aktiv effekt men det stämmer alltså inte.

- Det är en fullständigt onödig produkt för konsumenter, konstaterar Linja-Aho.

Han får medhåll av Jorma Kyyrä som är professor i kraftelektronik vid Aalto-universitetet och av Kyyräs kollega Patric Östergård som är professor vid Högskolan för elektroteknik.

Patric Östergård, Aalto-universitetet
Bildtext Professor Patric Östergård.

- Allmänt sett kan man också återge det gamla talesättet: Om något låter för bra för att vara sant, så är det oftast det också, konstaterar Östergård.

Stora marginaler utan vetenskapliga bevis

Yle Nyheter har upptäckt att motsvarande produkt säljs annanstans på nätet för så lite som 2,50 amerikanska dollar, eller 2,20 euro.

- Det är nog dess rätta pris om man tänker på tillverkningskostnaderna. Som mest några få dollar, kommenterar Linja-Aho.

Luxmarket Invest verkar alltså sälja Ecosaver-prylen med ovanligt stora vinstmarginaler.

På företagets webbplats står det att apparatens effekt skulle vara vetenskapligt bevisad men man berättar inte mer än så - till exempel vad påståendet bygger på. Knepet är vanligt bland produkter som har visat sig vara bluff.

Felaktiga bilder och inga kommentarer

Ecosaver
Bildtext Stillbild ur Luxmarket Invests video som sägs bevisa att apparaten minskar på elförbrukningen.

Vi har dessutom lagt märke till att företaget använder sig av felaktiga bilder på en del av de kunder som prisar dess produkter. Det handlar om profilbilder som förekommer på andra webbplatser och där heter personerna något helt annat.

Luxmarket Invest, som enligt estniska myndigheter är ett företag som registrerades i östra Estland den 4 juni i år, har inte svarat på Yle Nyheters intervjuförfrågan - varken per mejl eller telefon.

Däremot raderade företaget den finskspråkiga Ecosaver-produktsidan från sin offentliga webbplats bara några timmar efter att vi tog kontakt.

Reklamvideon för produkten fanns ändå kvar på nätet när den här artikeln publicerades på söndagsmorgonen.