Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äktenskapslagen i riksdagen - motståndarna missnöjda

Från 2015
Uppdaterad 23.10.2015 08:46.
könsneutralt äktenskap i kraft 2017
Bild: yle

Riksdagen inledde behandlingen av ändringarna i äktenskapslagen i stundvis hätska stämningar i dag. Det uppstod en häftig debatt om könsneutralt äktenskap och vad det kan leda till.

Sannfinländarna, som röstat emot lagen, har som väntat svårt att godkänna de ändringar som regeringen föreslår.

Föredragande minister, arbets- och justitieminister Jari Lindström (Sannf.), fick motta även hård kritik från de egna leden.

Lindström uppgav att han personligen inte stöder lagändringen, men att han nu som ansvarig minister respekterar riksdagens beslut.

Hård kritik från regeringsparti

Sannfinländarnas riksdagsledamot Mika Niikko gick till angrepp mot samtliga närvarande och frånvarande personer som förespråkar könsneutralt äktenskap.

Niikko konstaterade att ministrarna och riksdagsledamöterna fått sitt mandat av Gud. Han frågade hur det står till med statsminister Juha Sipiläs (C) och utrikesminister Timo Soinis (Sannf.) gudsfruktan då de är i färd med att godkänna äktenskap mellan annat än man och kvinna.

Niikko kritiserade också ärkebiskop Kari Mäkinen för att han glatt sig åt lagändringen.

Också Kristdemokraterna riktade kritik mot regeringen och kyrkans ledning.

Kristdemokraternas riksdagsman Peter Östman säger att ärkebiskopen håller på att driva kyrkan in i en administrativ och teologisk kris med sitt stöd för samkönade par.

Riksdagsledamot Sari Tanus (KD) sade att detta var en sorgens kväll för henne i riksdagen. Hon anser att man framskridit för snabbt i ärendet utan att tillräckligt mycket utreda hur samkönade äktenskap inverkar på barnen i familjen.

Förespråkarna för den könsneutrala äktenskapslagen betecknar för sin del kvällen som historisk, och de gläds över att Finland är på väg att sälla sig till skaran av civiliserade länder som godkänner samkönade äktenskap.

Lagen om könsneutralt äktenskap ska träda i kraft i mars 2017.