Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Cities: Skylines - After Dark

Från 2015
Björn Karlsson
Bild: Yle

Finska Colossal Order är aktuella med en ny fräsch expansion till sitt stadsbyggarspel Cities: Skylines, men är det värt pengarna eller bara ett grafiskt dlc?

Originalet väl mottaget

Cities Skylines hyllades vid release av kritiker och spelare, och även jag gav det tummen upp här i Kontroller. En del spelare fastnade men i längden fick spelet också mycket kritik för att det inte fanns någon direkt utmaning. Det var näst intill omöjligt att “förlora” på något sätt och snart hade det mesta spelet erbjuder upplevts.

Den fria modkulturen har dock gett spelet en längre livslängd tack vare olika tillägg och modifikationer, och för dom som velat planera en stad med perfekt trafikhantering utan större katastrofscenarion ligger det fortfarande överst på topplistan.

Mycket gratis nattliv

Då till tillägget: Cities Skylines: After Dark. Som namnet antyder så handlar det om ett tillägg med fokus på just natten.

Men det är här det blir lite speciellt, mycket av tillägget i expansionen är faktiskt gratis och har redan patchats in i spelet för alla som äger det. Huvudfunktionen med natt och dag-cykler? Inkluderad. Olika budgetar för natt och dag? Inkluderade. Nytt system för kriminalitet? Inkluderat.

Redan det här är en märkbar förändring på spelet, och det är gratis, så vad är nytt om betalar för det? Och behövs ens den delen av expansionen?

Roliga möjligheter

Om du betalar den rimliga summan för paketet får du utöver detta en hel del nya byggnader för turism och nöje, såsom strandrestauranger, marinor och pirer. Utöver det finns fängelser, nya trafikmöjligheter som taxiföretag, cykelbanor, större busstationer och en stor internationell flygplats. Även två nya sorters zoner för turism och nöjen finns att tillgå, och en hel del annat.

Bara några nya byggnader kanske inte låter som innehåll nog för en full expansion till spelet, men Colossal Order har fokuserat smart, det här tillägget förstör inte för majoriteten av de gamla modifikationerna till spelet, och utgör en bra plattform för nya modifikationer som ska kunna ta nytta av den nya natt och dagcykeln.

Mer av det goda, men inget måste

I det hela taget känns det som att tillägget tillför mycket, de separata cyklerna för natt och dag tillför både möjligheter och utmaningar då det inte bara är en kosmetiskt ändring. Det blandat med nya byggnader gör att din stad kan bli ännu mer intressant. Men är det bara bättre trafikhantering du är ute efter så finns det redan många bra lösningar i form av gratis modifikationer

Var du tveksam på originalspelet är det fortfarande kanske inte något för dig, äger du det redan så kolla in det du fick gratis i patchen, och känner du sug efter mera så kommer du antagligen ha roligt att planera lite nya städer med expansionen After Dark.