Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

EU-pengar till läktarbygget i Kristinestad

Från 2015
Uppdaterad 23.10.2015 14:03.
Åskådarläktaren vid Kristinaplan
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Eu-stödet Leader har beviljat nästan 65 000 euro för ett läktartak på Kristinaplan i Kristinestad. Det var ett välkommet besked för Lappfjärds gymnastikförening, LGF, som har jobbat hårt för att läktartaket ska bli verklighet.

Läktartaket behövs senast i juni nästa år då LGF ska stå värd för Finlandssvenska gymnastikförbunds gymnastikfest.

Patricia Bergkulla
Bildtext Patricia Bergkulla
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Det här betyder att ett och ett halvt års slit har lönat sig, säger ordförande Patricia Bergkulla.

Projektets totala budget är 168 000 euro. Nu börjar finansieringen falla på plats bit för bit.

Förutom beskedet om Leader-pengarna fick föreningen i veckan också veta att Svenska kulturfonden beviljar 15 000 euro i stöd för läktarbygget.

Tidigare i höst godkände också staden Kristinestad ett stöd på 40 000 euro för projektet.

Ännu saknas omkring 45 000 euro i privat finansiering.

Sponsorer behövs också

- Kulturfondens 15 000 är en del av den privata finansieringen och vi har skickat in flera ansökningar. Sen måste vi försöka hitta sponsorer. Vi får kontakta privatpersoner, organisationer och alla som kan vara intresserade av att hjälpa oss att få ihop sista delen, säger Carina Storhannus som fungerat som projektledare.

En del av den privata finansieringsandelen brukar kunna noteras som talkoinsatser, men eftersom ett läktartak kräver viss specialkompetens räknar projektet med att talkoinsatserna kan bli begränsade.

- Det är en hel del metallkonstruktioner och sådant som kanske inte var man klarar av att göra. Men något kan vi säkert göra på talko, säger Storhannus.

Projektet har valt Kas-Rakennus från Kaskö som entreprenör. Enligt föravtalet fanns utrymme att vänta tills finansieringen är så gott som klar.

Börjar bygga genast

Under veckoslutet ska Lappfjärds gymnastikförening ta beslut om de börjar bygga genast och gör entreprenadavtal med Kas-Rakennus.

- Min tippning är att styrelsen besluter att vi börjar redan nästa vecka, säger ordförande Patricia Bergkulla.

Dels ville entreprenören ha besked inom oktober och dels är vädret gynnsamt just nu för att börja bygga. Läktartaket ska vara klart senast i slutet av maj.

Själva festen ordnas den 17-19 juni. En förutsättning för att Lapp-fjärds gymnastikförening skulle få ordna festen var att de har en läktare med tak på platsen där själva huvudfesten ska hållas.

Planen är att en helt ny läktare med tak byggs på den östra sidan av idrottsplanen.