Förstapriset bekräftar att hon är rubbad
Anna-Sofia Nylund-Allén vann den nya PON-tävlingen för unga tecknare. Som gröngöling på teckning var hon chockad av beskedet och ser det som en bekräftelse på att det som rör sig i huvudet på henne är intressant.
Anna-Sofia Nylund-Allén är bekant som filmskapare, dokumentarist, performancekonstnär (kodord: Pop up Art House med feministiska teatergruppen Blaue Frau) och medarbetare på Svenska Yles kulturredaktion. Nu är hon också vinnare i den första PON-tävlingen för unga tecknare. Tecknandet är något helt färskt för denna multitalang.
- Numera tecknar jag överallt, varje dag, säger Nylund-Allén och skissar i sitt block när vi åker spårvagn genom ett regntungt Helsingfors, på väg mot hennes skola, Bildkonstakademin.
Där studerar hon konst sedan ett par månader tillbaka. De tre första veckorna av skolgången handlade om att teckna väldigt intensivt – men teckningsivern fanns där sedan tidigare, fast den var digital:
- För något år sen började jag teckna små figurer med det urgamla Windows-programmet Paint. Jag gjorde en liten blogg av dem, det var ganska komiska kommentarer till samhället. Men nu har jag gått från digitalt till analogt.
Det är skönt, säger hon. Ingen dator att logga in på, ingen ruta att stirra in i – det behöver inte bli bra och ibland tecknar hon av det hon ser, ibland letar hon sig intuitivt fram till ett slutresultat.
I ritblocket ser jag konturer av spårvagnssäten och aluminiumstänger med lysrörsspeglingar. Penndragen är ömsom mjuka, ömsom skarpa.
Vinsten var en chock och en bekräftelse
För några veckor sedan skickade Anna-Sofia Nylund-Allén in sina tävlingsbidrag till PON-tävlingen för unga tecknare. När hon fick veta att hon vunnit, var hon chockad:
Vad är PON-tävlingen?
PON-tävlingen kom till för att hedra minnet av tecknaren och reklamgrafikern Per-Olof Nyström, som stod bakom signaturen PON. Han var mest känd för den stora publiken som tecknare för Hufvudstadsbladets dagbokssida.
Det här var den första PON-tävlingen för unga tecknare. Den ordnades av Svenska kulturfonden, som förvaltar fonden till PONs minne.
För vem är PON-tävlingen?
Tävlingen ordnades i år för tecknare födda efter 1984, och temat var Dagens Finland.
Vem bestämde?
Juryn i PON-tävlingen 2015 bestod av reklamgrafiker Christina Ericsson (PON:s dotter), bildkonstnär Malin Ahlsved, bildkonstnär Ville Andersson och kulturplanerare Nina Gran, juryns ordförande.
Källa: Kulturfonden
- Jag hade inte alls trott att jag skulle vinna! Jag har ju inte hållit på så länge. Det är jätteroligt, och på något vis skönt att någon ser att jag kan det här också, just eftersom det inte är min bekvämlighetszon.
Känns det som en bekräftelse?
- Absolut. Men mer en bekräftelse på att jag har en fucked up mind än på att jag tecknar så bra, säger hon och skrattar. Det är ändå idéerna som finns här som är viktigare än annat, fortsätter hon och knackar sig i tinningen.
Dagens Finland är individens ensamhet
Temat för PON-tävlingen var Dagens Finland. Hur tacklar man ett sådant tema?
- Jag har blivit ombedd att beskriva min bild, men det är svårt. Jag vet inte exakt vad jag tänkte på när jag tecknade, men det är mer känslan av dagens Finland.
Det är så mycket man inte förstår, makten och folket är långt ifrån varandra till exempel, säger Nylund-Allén.
- Den ekonomiska situationen blir ett stort svart moln som hänger över oss och folk försöker hitta lösningar, men finns det något rätt? Den lilla människan måste axla ett jättestort ansvar på grund av regeringen. Och angående flyktingkrisen måste vi ta hand om varandra i stället för att Finland gör det: Det individualistiska samhället betonas och som grupp är vi borttappade.
Dagens Helsingfors är suddigt och vått, och vår gemensamma spårvagnsfärd är slut. Nylund-Allén hoppar kvickt av och rusar genom ösregnet i riktning mot Bildkonstakademin.
PON-priset delas ut i samband med Bokmässan i Helsingfors.
Namn: Anna-Sofia Nylund-Allén
Född: 1985
Bor: I Helsingfors
Tecknare hon gillar: Nina Hemmingsson, ”hon är rolig men mörk”.