Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ljusfest och teater i Fiskars

Från 2015
Yle Nyheter: Ljusfestival i Fiskars - Spela upp på Arenan

Nordens största ljusfestival Lux Helsinki lyser upp Fiskars från och med lördag den 24 oktober. Cultura Mobilas jättedockor flyttar in i Kopparsmedjan.

Konstnärer och konststuderande från Helsingfors har skapat unika lyktor längs med åstranden i Lantern Park. Fiskars hantverkare står också för olika ljusverk.

Sagolikt ljus

Bildkonstnären Anna Ulff står för ett par lyktor. Den ena har formen av ett svart rör med små öppningar för ljuset. Den kallar hon för Black Star, inspirerad av Star Wars-filmen.

- Den ger inte ifrån sig så mycket ljus och är mera diskret än de övriga lamporna. Det ska finnas variation, de lågmälda rösterna ska också få höras.

Lampan består av en bit gammalt avloppsrör som Anna Ulff hittade utanför sin dörr. Hon är ny Fiskarsbo och tycker om återvinning. Hennes andra lampa består av packband i grön plast. Banden har arrangerats och smält med en varmluftspistol tills de har blivit krulliga.

Som trollet Röllis hår, konstaterar konstnären. Anna Ulff ägnar sig till vardagslag åt bildkonst men tycker att lyktprojektet var roligt.

En lykta av fiskarskonstnären Anna Ulff
Bildtext En lykta av Anna Ulff
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Ljuset är viktigt så här års. Man blir glad när man går omkring här i Fiskars och bekantar sig med alla lampor. Vissa är av stram design, andra hejvilda av de mest skiftande material.

Anna Ulff har bott ett år i Fiskars och är ganska ny medlem i Onoma som är konstnärernas, formgivarnas och hantverkarnas andelslag. Före det bodde hon 23 år i Karleby i Österbotten där hon arbetade som frilanskonstnär, pedagog och med galleriverksamhet. Ulff kommer ursprungligen från värmländska Degerfors i Sverige.

- Det är också en bruksort så det finns många igenkänningsfaktorer här i Fiskars.

Eld och ljus

Temat för festivalen bottnar i en önskan att lysa upp bruksmiljön under den mörkaste tiden. Man vill också bidra till ett mångsidigare kulturutbud, berättar Malena Lindqvist från Fiskarsbolaget.

Konstnären Anna Ulff har skapat lyktor och Malena Lindqvist arrangerar ljusfest i Fiskars
Bildtext Konstnären Anna Ulff har skapat lyktor för ljusfestivalen som Malena Lindqvist arrangerar.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Det finns 80 lyktor här längs med ån. De lokala ljusverken är en del av evanemanget Eld&Ljus och kan också ses på Lux Helsinki i januari 2016. Lux Helsinki Lantern Park är Nordens största ljusevanemang och vi är glada över att ha fått samarbeta med den festivalen, säger Lindqvist.

Som en del av evanemanget Eld&Ljus ger teatergruppen Cultura Mobila en föreställning med eld, ljud, ljus och jättedockor.

Jättedockorna flyttar inomhus

I skådespelets centrala roll uppträder den omättliga Skedgudinnan som kräver allting åt sig själv. Hon representerar den överdrivna konsumtion som barnen i pjäsen tillsammans kämpar emot. Jättedockan Skedgudinnan är ny för i år. Det är också första gången som jättedockorna används inomhus, berättar regissör Julian Garner.

Julian Garner och Anna Luhtasela med CulturaMobilas Skedgudinna vid ljusfesten i Fiskars
Bildtext Regissör Julian Garner och dramainstruktör Anna Luhtasela framför Skedgudinnan
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

- Att spela inomhus minskar stressen för väder och vind och andra omständigheter. Annars är det lätt hänt att man ligger sömnlös och oroar sig för att det ska regna. Vi har länge velat hålla till just här i Kopparsmedjan så nu går en dröm i uppfyllelse.

Första delen av föreställningen spelas inomhus men den andra delen försiggår ute vid ån med bland annat en flytande eldskulptur. Pjäsen går på tre olika språk; svenska, finska och engelska.

Lokalt och tillsammans

Skådespelet Spoonful - Skedfull är Cultura Mobilas tionde teateruppsättning. Två skolor i området medverkar i Community Arts-projektet, liksom också andra lokala aktörer.

- Vi har femte- och sjätteklassare som uppträder som skådespelare. De skapar också en ljudmatta genom att spela på steelpans. Barnen använder sig av masker som Hanne Horte har gjort, berättar dramainstruktör Anna Luhtasela och visar övrig rekvisita som består av större och mindre skedar.

Hanne Hortes masker för CulturaMobilas föreställning på Fiskars ljusfest.
Bildtext Barnskådespelarnas masker som Hanne Horte har gjort
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Cultura Mobila har tidigare producerat massiva utomhusspektakel som Speak No Evil, i närheten av Åbo slott 2011. FärgNu uppfördes i Pojo kyrkoby i februari i år. Årets föreställning riktar sig till alla över 7 år. Inträdet är frivilligt.

- Vår tanke är att alla har rätt till ett kreativt liv. Ett lokalt engagemang i konst, kultur och teater gör att man mår bättre, säger Julian Garner.

Föreställningen Spoonful - Skedfull ges fem lördagar i rad kl.19 i Kopparsmedjans Svarta Sal.

Ljusfestivalen Lux Helsinki Lantern Park pågår till den 21 november i Fiskars.

Radio Vega Västnyland

6:29

Radio Vega Västnyland

5:09