Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jonna Lindqvist: De studerande gör en stor insats i samhället

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Jonna Lindqvist.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

På höstkanten dyker det alltid upp glada studerande i gatubilden, och allt som oftast är det också någon festglad historia som når över nyhetströskeln. Senast här om veckan debatterades studenternas dryckesvanor hett i en finlandssvensk dagstidning.

Ingen kan väl förneka att det ordnas en och annan fest bland studerande. Men det är absolut fel att tro att studiestödet går till att upprätthålla de lokala barernas verksamhet. Om man dessutom tror att studentföreningar enbart ordnar fester har man också fått en hel del om bakfoten.

Mer än fester

Studielivet är så mycket mer än blöta fester och sena nätter. Jag vill lyfta fram det fina arbete som många studerande gör oftast oavlönat, på sin egen fritid och av egen fri vilja.

Vasa med omnejd har under den senaste tiden fått ta emot flyktingar och behovet av frivillig hjälp har varit stort. Studentföreningar har engagerat sig och bland annat ordnat insamlingar, besökt flyktingboenden, spelat fotboll, lekt, lyssnat och funnits till som medmänniskor.

Länk mellan studeranden och arbetsgivare

Föreningarna bär också en viktig roll i att fungera som en länk mellan arbetslivet och studerande, vissa har facklig prägel och andra har regelbunden alumniverksamhet. Man behöver inte heller vara medlem i en förening för att vara aktiv.

Student- och studerandekårernas medlemmar är ständigt med och påverkar studerandenas vardag, såväl i högskolan som nationellt. Årligen ställer flertalet studenter upp som tutorer för de nyanlända gulnäbbarna och dessa personer gör ett viktigt jobb. Det är tutorn som visar runt på högskolan och på studieorten, framförallt de tutorer som har hand om utbytesstuderande är ovärderliga. De hjälper till med allt från boende och transport till bankärenden.

Det internationella Vasa

Vasa är en internationell studiestad och jag tror att bland annat det goda arbete tutorerna gör, bidrar till att utländska studerande sprider en positiv bild av den finländska högskolevärlden i sina hemländer.

Studielivet inkluderar samhällsengagemang, medmänsklighet och talkoarbete. Och det tål att upprepas att studerande är en viktig resurs som gör mycket gott. Det ligger i allmänhetens intresse att studerande inte bara studerar flitigt utan också att de engagerar sig. De erfarenheter man får genom att vara aktiv även utanför föreläsningssalen ger en kunskap, som i allra högsta grad är till nytta i arbetslivet och i samhället överlag.

Framtidens beslutsfattare

Många av dagens studenter är morgondagens beslutsfattare. Jag önskar och hoppas att även kommande generationer av studerande ska få möjlighet att vara aktiva, och att inte den allt hårdare pressen som läggs på högskolevärlden sätter stopp för detta.

Jonna Lindqvist,
Verksamhetsledare Havtornen ÅAS.