Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nykära Bo Kaspers Orkester

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 08:59.
Bo Kaspers Orkester i New Orleans
Bildtext Bo Kaspers Orkester har kommit ut med en av sina bästa skivor någonsin.
Bild: Mediaproduktion Ab

Man har kallat deras förra album för skilsmässoskivan men nu är det helt nya tongångar. Basisten Micke Malmgren är nykär och Bosse Sundström har fått ordning och reda i sitt äktenskap.

Båda ler i kapp med den starka höstsolen då jag träffar dem på en restaurang i Helsingfors.

Och den nya skivans öppningsspår anslår tonen. "Kom ut ikväll, du har inget att förlora, kom ut ikväll du skriver din egen historia", sjunger Sundström i låten Att vara ung. När de gjorde den förra skivan så var tre av gruppens medlemmar inne i en svår personlig period vilket också återspeglades på skivan. Och båda två intygar att de nu mår bra.

Det var pianisten Mats Schubert som hade varit inne i en svår skilsmässa som i något skede hade sagt att nu är jag redo att gå söder igen och det blev så småningom titelspåret på skivan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vegatoppen sammandrag: Bo Kaspers Orkester - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kolla frågan de har till dig!

Nordens bästa live

Det är inte utan orsak som man säger att BKO är ett av Nordens bästa live-band och det var just det som de ville ta vara på då de gick in i den legendariska Atlantis-studion i Stockholm.

"Vi frågade vad är vi bra på? Jo vi är bra på att spela", säger basisten Micke Malmgren.

Och Bosse Sundström fortsätter: "Vi tänkte traditionellt! Skriv en låt, repa den och spela in låten. Man skall inte göra saker och ting för svårt. Vi spelade in 15 låtar på 7 dagar. I princip har det varit rakt av med undantag av lite stråkar för då får du också med en bra studio upp den där live-känslan vi har varit ute efter".

Man lär sig så småningom

Och ävenom det här är BKO:s 11:te album så upplever de att bandet nog kunde skärpa sig lite då det gäller övningsdiciplinen. Bosse Sundström säger att de måste vara ännu bättre förberedda då de går in i studion nästa gång.

"De är ju så att det inte finns pengar att som Elton John sitta på ett slott i fyra månader och mejsla ut Goodbye Yellow Brick Road".

Bästa albumet?

Och det är så här som Bo Kaspers Orkester ska låta. Och det roliga är att BKO vågar gå mot strömmen och tänka annorlunda. Medan de flesta idag satsar på enskilda låtar så har BKO kommit ut med ett album som är ett av de bästa som de gjort under hela sin karriär.

Sällan hör man en sån mäktig avslutning på en skiva som den här. Låten "Tack" lämnar knappast någon oberörd.

"Jag älskar att hålla på med musik! Jag har hållit på i 23 år och jag har aldrig haft tråkigt. Det kan finnas någon lång resa i norra Norge som kanske har varit lite jobbig men i övrigt är det vansinnigt roligt. Men privat så tittar jag ju helst på femmilen i skidåkning i TV, säger Sundström och skrattar hjärtligt.

Bo Kaspers Orkester har två konserter i Finland i november. 28.11 på Tavastia (slutsålt) och 29.11 på Kulturhuset Helsingfors.

Mer om ämnet på Yle Arenan