Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Medicinen håller Axel på jorden

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Axel Hanses
Bildtext Axel Hanses är bipolär.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Axel Hanses är 24 år gammal och studerar scenkonst i Vasa. Han blev för ett tag sedan diagnosticerad som bipolär, en psykisk sjukdom som innebär att han växlar mellan att vara manisk och deprimerad.

- Just nu är jag väldigt manisk men medicinen jag äter hjälper mig att hållas på jorden, säger Axel.

För Axel manifesterar sig manin främst genom rastlöshet och impulsivitet. Alla idéer ska genomföras, kosta vad det kosta vill.

Depression är inte att må dåligt. Depression är att inte må alls.

- Jag blir oerhört social och vill göra precis allt på en gång. Kommer jag på att jag vill ha en ny gitarr så köper jag en trots att den kostar 500 euro. Jag tänker inte ens på ekonomin och hur jag ska lösa den, behöver jag en gitarr så ska jag ha en.

När manin sedan övergår i depression förändras också hela känslotillståndet.

- För mig handlar depression om likgiltighet, det spelar helt enkelt ingen roll. Och så känner jag att jag inte nyttjar hela min potential. Det kan vara världens största projekt att skicka in en blankett till FPA. Många misstolkar det som lathet, men jag blir helt enkelt oförmögen att göra vissa saker, säger Axel.

Deprimerad en längre tid

I augusti 2014 kom Axel för första gången in i ett maniskt tillstånd. Före det hade han varit deprimerad en längre tid.

- Depression är något som alla på något vis kan förstå. Men det är viktigt att komma ihåg att det är en sjukdom och bör inte förväxlas med nedstämdhet. Depression är inte att må dåligt. Depression är att inte må alls. När det sedan plötsligt exploderade från depression till mani blev jag orolig. Jag förstod inte varför jag hade varit glad i en vecka. Riktigt sådär omänskligt glad. Jag bara väntade på en dålig dag, men den kom inte.

Axel Hanses
Bild: Yle/Petter Sandelin

För Axel innebär det maniska tillståndet en känsla av ständig eufori. Och när du är så glad hela tiden är det också svårt för andra och framför allt för dig själv att inse behovet av hjälp.

- Grejen med att vara manisk är att det är jävla skönt. Samma ställe i hjärnan stimuleras som när man tar droger. Och då är det inte så roligt att höra av människor att du mår dåligt. Du vill inte acceptera det för du har roligt som fan, säger Axel.

Axel insåg till slut att han behöver hjälp och skrevs in på sjukhus. Han äter också en medicin som tar udden av manins toppar och depressionens dalar. Något han väljer att vara mycket öppen med.

- Jag har alltid varit en öppen bok och förklarar hur jag känner och mår. För mig spelar det ingen roll ifall någon tycker att jag skämmer ut mig. Det känns som om det finska samhället tycker vi ska ta vår medicin och dämpa oss. Istället för att högljutt kämpa.

Svårt som anhörig att förhålla sig

Vänner, klasskompisar och föräldrar är en viktig kugge i tillfrisknandet. Men det är inte så lätt att veta hur man som närstående ska förhålla sig till någon som är bipolär.

Jag har stundvis så mycket känslor att bearbeta att det kan hända att jag ryter till.

- Jag har stundvis så mycket känslor att bearbeta att det kan hända att jag ryter till. Det har medfört att folk i min närhet inte riktigt vet vad de kan säga till mig ifall jag skulle reagera på ett visst sätt.

Det gick så långt att Axel bestämde sig för att censurera sig själv och låtsades tappa rösten.

- Jag skrev en lapp där det stod ”jag har tappat rösten och kan inte prata idag”. Och jag märkte direkt att det blev en lugn stämning i klassen. Alla är väldigt accepterande men jag förstår att det är svårt att förhålla sig till någon som hela tiden ger ut för mycket.

Med hjälp av medicinen mår Axel alltså mycket bättre idag än vad han gjorde för några månader sedan. Men också musiken har hjälpt honom att bearbeta sin situation. Han skriver och komponerar låtar som handlar om att vara bipolär.

Spela upp på Soundcloud.

- Jag började med musik tack vare mitt favoritband Nirvana. Och flera av deras låtar handlar just om att vara bipolär. Och lite rockigt känns det att äta en medicin som också är namnet på en låt av dem, säger Axel.

Mer om ämnet på Yle Arenan