Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Som volontär i Kimito

Från 2015
Lucy Breniaux i Tjuda
Bildtext Lucie Breniaux hjälper till på gården i Tjuda och får mat och husrum för det.
Bild: Yle/Monica Forssell

Lotten Eklund och Lucie Breniaux sitter och äter morgonmål då jag hälsar på i det som en gång var en skola i Tjuda i Kimito men i dag bland annat är en affär för antikviteter och kuriosa.

Hundarna vakar över det dukade bordet och ute gryr höstmorgonen.

Lotten och Lucie har inte känt varandra många dagar men de verkar trivas i varandras sällskap. Samtalet går på engelska men nu och då hörs också ett ord på franska.

Lucy Breniaux och Lotten Eklund äter morgonmål.
Bildtext Lucie Breniaux hittade till Tjuda i Kimito via en webbplats som hjälper volontärer hitta arbete mot husrum och mat i olika delar av världen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Lotten och hennes man Patrik driver TjudaSkola. På gården bor också hästar, kaniner och hundar. Dessutom har både Lotten och Patrik jobb utanför hemmet som de också sköter. Tidvis är det mycket att hålla reda på och i somras hörde Lotten om en bekant på Kimitoön som tagit hjälp av en volontär.

Bild: Yle/Christa Mäkinen

Efter att ha funderat på saken bestämde sig Lotten och Patrik för att registrera sig som värdar på webbplatsen Work Away och efter ett tag var det flera personer från olika håll i världen som hörde av sig.

- Vi tänkte att vi erbjuder det vi har och är det något som nån tycker att är intressant så … Det var många som tog kontakt, skrattar Lotten.

Första utlandsresan på egen hand

Work Away är ett företag som hjälper människor som vill resa billigt att hitta volontärjobb på olika håll i världen.

Över 17000 värdar på olika håll i världen finns registrerade på sajten. I Finland finns drygt fyrtio registrerade värdar och i Åboregionen sju familjer eller småföretag som erbjuder jobb åt frivilliga.

Tjugoåriga Lucie berättar att hon är hemma från mellersta Frankrike. Hon har rest lite i Europa med sina föräldrar men det här är hennes första längre utlandsresa på egen hand.

Centralstationen i Helsingfors
Bildtext Att jobba som volontär i ett främmande land är att resa på ett lite annorlunda sätt.
Bild: Yle/Tega Oke

Lucies kompis jobbade frivilligt ett halvt år på en fårfarm i Nya Zeeland och kompisens erfarenheter inspirerade Lucie att själv prova på att resa någonstans för en lite längre tid och samtidigt jobba som volontär.

Ett annorlunda sätt att resa

- Att resa på det här sättet är intressant då man får dela vardagen med andra människor. Det ett kulturutbyte. Man får dela tankar och jämföra erfarenheter, förklarar Lucie och Lotten nickar instämmande.

- Vad kan vara bättre än att resa när man är ung och istället för att bara vara turist vara som en gäst hos någon istället, säger Lotten.

Båda medger att de var nervösa inför det första mötet. Lucie funderade på om värdparet skulle vara mycket krävande och Lotten funderade på hur det skulle kännas att bo tre vuxna under samma tak. Hittills har allt gått bra.

Hur länge Lucie stannar hos Lotten och Patrik har de inte ännu bestämt, men eftersom det krävs visum för en vistelse som varar längre än tre månader är det kanske gränsen, förklarar Lucie.

För henne handlar vistelsen också om att försöka hitta sig själv och vad hon vill göra som lite äldre.

”Efter Finland kanske jag åker till Sverige eller Danmark”

- Det känns på något vis rikt, säger Lotten. Man är van vid att springa omkring och göra saker ensam. Man öppnar ögonen lite själv då man berättar vad man gör. Det är ganska spännande.

- Jag följer med Lotten och följer med vad hon gör så att jag kan hjälpa henne, säger Lucie som mot att hon hjälper till på gården får mat och tak över huvudet.

Varför det blev just Finland och Kimitoön kan Lucie inte riktigt svara på.

- Jag ville besöka ett kallt land med fina landskap. Efter Finland kanske jag åker till Sverige eller Danmark.

Också medelålders volontärer

Det finns många olika organisationer och företag som hjälper människor som är beredda att jobba utan lön, att hitta lämpliga värdar, projekt eller arbetsläger.

I Finland hör Internationella arbetslag r f (Kansainvälinen vapaaehtoistyö KVT), nationella serive- och intressorganisationen för ungdomsarbete Allianssi och Maailmanvaihto till de största. De är alla medborgarorganisationer med fokus på allmännyttiga projekt och arbetsläger.

Via Internationella arbetslag åker varje år cirka 150 finländska volontärer till olika håll i världen för att jobba. Enligt verksamhetsledare Laura Sankilampi har intresset för särskilt de långa projekten på två till tolv månader ökat under senare år.

För yngre människor kan det vara svårigheterna att få jobb i hemlandet som lockar att resa utomlands men för de lite äldre handlar det ofta om en vilja att göra något helt annat och ”hoppa av ekorrhjulet”.

Sankilampis åsikt är att intresset bland personer i medelåldern har ökat förhållandevis mest under senare år.

Sommarens arbetsläger i Finland nu aktuella

Intresset bland utländska volontärer att jobba i Finland är mindre än intresset bland finländare att åka utomlands, men ett visst intresse finns nog, säger Sankilampi och konstaterar att antalet rör sig mellan 100 och 120 per år.

För tillfället söker föreningen nya allmännyttiga projekt och arbetsläger för nästa sommar.

Det kan handla om att rensa ogräs på en ekologisk odling, renovera gemensamma fastigheter eller hjälpa till vid större evenemang.