Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Isbrytaren Otso tillbaka från Grönland

Från 2015
isbrytare, otso
Bild: Yle / Annika Holmbom

Då isvintrarna i Östersjön blir kortare blir det ännu viktigare att hitta andra uppdrag för de finska isbrytarna under sommarmånaderna. Arktis håller på att bli ett viktigt verksamhetsområde då man vill öka lönsamheten för de finska isbrytarna.

Isbrytaren Otso, som tjänstgjort i Östersjön de senaste 30 åren, återvände igår från ett första uppdrag i Grönland, där man sedan mitten av juli assisterat det norsk-amerikanska bolaget TGS, som letar efter olja vid den grönländska kusten.

- Det har hela tiden varit en viktig sak att se till att försöka höja nyttjandegraden. Nu när vi talar om isbrytning på Östersjön så är det ju i praktiken nånting i stil med 30-35 procents nyttjandegrad, och om vi nu har möjlighet, som med det här projektet, höja Otsos nyttjandegrad till 80-85 procent, så visst har det ju en ekonomisk betydelse att inte ha fartyget stillaliggande, berättar Tom Ekegren, operativ chef på Arctia Offshore.

Projektet har också gett STX tidigare varv i Raumo efterlängtat arbete eftersom isbrytning i Arktis kräver ett tåligare fartyg.

- Man byggde in mera stål i skrovet och på det viset höjde man isklassen, sen ville man också se till att fartygets stabilitet ändras på ett sånt sätt att det inte är obekvämt att vara ombord. Dessutom gjordes en del förändringar för att stöda det uppdrag som forskningsarbetet krävde.

Arctia Shippung vill inte tala om siffror, men trots ombyggnaden har Grönlandsuppdraget varit en lönsam affär. Då isbrytarna Fennica och Nordica dessutom assiterar oljebolag i Alaska, har Otsos roll vid oljeletandet har också stött på kritik från miljöorganisationer. Forskningsfartygen använder sig av lågfrekvent ljud som sägs störa djurlivet under ytan.

Men oljebolagen är stora uppdragsgivare i Arktis och isbrytningsuppdragen för Otsos del kan bli fler i framtiden.

- Isbrytare finns ju inte kommersiellt tillgängliga på det viset i världen hemskt mycket, och sedan har vi en ganska bra erfarenhet av det vi håller på med. Det vi gör är hemskt begränsat, det finns inte hemskt många bolag i världen som kan utföra den här sortens assistans. Därför har vi en ganska bra möjlighet att hitta något annat i framtiden, säger Tom Ekegren.