Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmycket finländska vapen till krigförande arabländer

Från 2015
Huthirebell står vakt på ett område i Sanaa där Saudiarabien har utfört flygattacker.
Bildtext Stora kunder var Saudiarabien och Arabemiraten som båda för krig i Jemen. De två staterna stöder regeringssidan i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

Finland har aldrig tidigare exporterat så mycket vapen som under de två senaste åren. Högt uppe i statistiken kommer de auktoritära monarkierna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det här framgår av siffror som det fristående forskningsnätverket Safer Globe publicerat.

Vapenexporten under de två senaste åren överstiger exportsiffrorna med åtminstone det dubbla för alla år under 2000-talet. I fjol uppgick vapenexporten till dryga 220 miljoner euro, rapporterar Safer Globe Finland.

Den här summan kan jämföras med 2010 som också var ett rekordår då vapenexporten uppgick till 100 miljoner euro. Fem år tidigare var den finländska vapenexporten värd blygsamma 20 miljoner euro.

Granatkastare för över 70 miljoner

Mer än hälften av vapenexporten gick i fjol till Sverige, men stora kunder var också de krigförande arabmonarkierna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Saudiarabien köpte granatkastare för dryga femtio miljoner och Arabemiraten för över tjugo miljoner euro.

Saudiarabien och Arabemiraten för krig i Jemen. De två staterna stöder regeringssidan i striderna mot de Iranstödda Huthirebellerna.

På fjärdeplats i den finländska vapenexporten kommer Turkiet som har en pågående konflikt med kurdiska PKK.

Snabbgående armébåtar till Brunei

Försvarsministeriet har också gett grönt ljus för export av snabbgående armébåtar till sultanatet Brunei i Sydostasien. I Brunei tillämpas stränga sharialagar och bland andra homosexuella kan stenas till döds.

Safer Globe Finland är ett oberoende forskningsnätverk med kopplingar till bland andra Utrikespolitiska institutet i Finland och brittiska forskningsinstitutet Chatham House.