Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Otrygg byggbransch har framtiden för sig

Från 2015
Uppdaterad 26.10.2015 05:15.
Sommarstugsbygge
Bildtext I skärgården råder speciella förhållanden, allt material ska transporteras ut till öar och bäras till byggena.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Ute på Kalvskär i Hitis skärgård jobbar byggföretagaren Ville Holmström med att mäta, såga, måtta och spika. En ny sommarstuga ska stå färdig ännu i höst. Höstvädret har varit perfekt och arbetet har gått snabbt framåt. Det bästa är ändå att det finns arbete.

- Det ser faktiskt lite bättre ut, säger Holmström. Också kolleger och sådana som säljer material tycker att det har varit ett litet uppsving i sommar på Kimitoön. Det ser bättre ut.

Ville Holmström
Bildtext Ville Holmström
Bild: Yle/Samuli Holopainen

För fem-sex år sedan fanns det massor med jobb inom byggnadsbranschen, så mycket att Holmström inte kunde åta sig allt. Men sedan kom ekonomiskt sämre tider, och många byggarbetare har redan länge gått utan jobb. I Dalsbruk är det nästan helt tyst. Unga familjer vågar inte bygga nytt i de här tiderna.

Och fastän hösten och vintern brukar vara en ännu lugnare tid, så har Holmström beställningar för hela vintern, och det finns goda chanser om jobb också på våren.

Sommarstugsbygge
Bild: Yle/Linus Hoffman

- En orsak är säkert skärgården, där jag rör mig. Här byggs hela tiden lite i alla fall, både nybyggen och renoveringar, fastän det överlag är lugnare på byggnadsbranschen, konstaterar Holmström.

Under hösten har Holmström haft en anställd, men husbyggaren Simon Eriksson rycker in i armén vid årsskiftet, så då måste någon annan hittas. Och det är inte det lättaste.

Simon Eriksson
Bildtext Simon Eriksson
Bild: Yle/Samuli Holopainen

- Nog finns det ju många att välja på, men man måste ju lite känna till personen och också hört lite av andra arbetsgivare om hur dom har skött sig, säger Holmström. Det viktigaste är att man är villig att lära sig.

En del arbetslösa kan ha ett rykte om sig att inte vilja arbeta. Och alla passar inte i skärgården. Det är speciella förhållanden, där allt material ska transporteras ut till öar och bäras till byggena.

Sommarstugsbygge i skärgården. STommen står redan klar.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Då hösten kommer, och vi ska åka ut i stormar och mörkt väder, så inte är det ju så roligt då inte.

Men fastän många byggarbetare går arbetslösa, så finns det en framtidstro. Allt kan inte göras av maskiner och robotar, utan det kommer att behövas byggarbetare också i framtiden. Det var en av orsakerna till att Rosalabon Simon Eriksson utbildade sig till husbyggare, trots de osäkra tiderna.

- Och sedan är det roligt att se stora saker hända istället för små saker bara, säger Eriksson.

Många av hans studiekamrater har fått jobb, åtminstone kortare jobb nu innan de ska in i armén.

- Men nog måste man ju höra sig för och vara aktiv, säger Eriksson. Många har fått jobb via sin praktik på det viset. Nog tror jag att det alltid finns byggnadsarbete.

Programmet Närbild På Yle Fem handlar på måndag 26.10 om arbetslöshet bland byggarbetare.