Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ehyt: Har vi råd med en liberalare alkohollagstiftning?

Från 2015
Uppdaterad 23.10.2015 18:55.
Sortiment på Alko.

Just nu pågår arbetet med att uppdatera vår alkohollagstiftning.

Den senaste undersökningen visar att 55% av finländarna är beredda att tillåta att vin säljs i matbutiken och att alkohollagstiftningen blir mer liberal.

Samtidigt varnar alkoholforskare för att tillgängligheten av alkoholprodukter ökar på efterfrågan och alkoholskadorna.

På föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (Ehyt.rf) anser Heta Välimäki att lagstiftningen i stället borde skärpas för att minska på alkoholskadorna.

På föreningen uppskattar man att alkoholskadorna kostar samhället mellan fyra och sex miljarder euro varje år. Välimäki funderar om vi har råd med en liberalare alkohollagstiftning.

- Vad blir Alkos roll om vinförsäljningen överförs till matbutikerna, undrar Välimäki.

Oro för att konsumtionen ökar

På föreningen för förebyggande rusmedelsarbete är man orolig för att att konsumtionen ökar ifall alkohollagstiftningen blir liberalare och Alkos monopolställning försvinner. De påminner om att förhastade beslut kan påverka samhället negativt.

Professor Thomas Babor från USA, som forskar i hur alkoholpolitiken påverkar konsumtionen, är inne på samma linje. Han påpekar att de nordiska ländernas strikta alkoholpolitik har minskat på konsumtionen.

Babor efterlyser i stället striktare regler. Han anser att regeringen kunde vidta åtgärder för att sänka vår nuvarande promillegräns.

Dessutom tycker han att det borde finnas särskilda alkoholfria zoner i samhället. Kommunerna kunde få tillåtelse att förbjuda alkoholkonsumtion i till exempel parker och idrottsplaner.

Professor Thomas Babor påminner att forskningen visar klart och tydligt att tillgängligheten på alkoholprodukter ökar konsumtionen och alkoholskadorna.