Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inför Jakobstad: FSD får ordförande med utmaningar

Från 2015
Kongresshandlingar
Bild: Yle/ AG Karlsson

Finlands svenska socialdemokrater samlas på veckoslutet för kongress i Jakobstad. Utmaningen för den som väljs till ny ordförande är att få synlighet på riksnivå, skriver Yle Nyheters politiska reporter AG Karlsson i en analys inför mötet.

Då Finlands svenska socialdemokrater på veckoslutet samlas för kongress i Jakobstad sker det i en situation där moderpartiet ökat sitt stöd rejält i de senaste partimätningarna.

Galluparna ska tas med en nypa salt, men Socialdemokraternas uppsving i dem ger extra pondus i talen som hålls på mötet och ger förmodligen deltagarna lite mer framtidstro.

Ung ny ordförande

Av vad man kunnat se på mötena de senaste åren mår FSD förhållandevis bra. Det finns ungdomar med på mötena och till ordförande väljs på söndag sannolikt Anette Karlsson eller Viktor Kock, båda tillhörande den yngre generationen kamrater.

SDP:s riksdagsvalsandidat Anette Karlsson.
Bildtext Anette Karlsson vill bli ordförande.

Några väldigt stora ideologiska skillnader finns knappast mellan kandidaterna, så väljarna får söka nyanser. Den som väljs får som relativt okänd i rikspolitiken kämpa hårt för att åstadkomma synlighet för FSD. Nästa stora val är kommunalvalet 2017.

Regeringen lär få sig

I den politiska debatten i Jakobstad är kritik mot den sittande regeringen, där Socialdemokraterna som bekant inte medverkar, att vänta. Det lär bli utläggningar om skatteparadis och frihandelsivrare, orättvisa nedskärningar, negligerande av kvinnorna, pensionärerna, ungdomarna och de fattiga och en osolidarisk inställning till löntagarna från regeringens sida.

Viktor Kock från Forsby är med i "Farsor"
Bildtext Viktor Kock vill leda FSD.
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

Människorättsfrågor engagerar också FSD:arna. Flyktingpolitik är temat i hela tre motioner på kongressen och romernas situation behandlas i en.

Oro för buskapet

Klart är att det på fältet finns en oro för hur de svensktalande socialdemokraterna ska få ut sitt budskap i framtiden och vilken roll Arbetarbladet ska ha.

Jakobstads svenska arbetarförening vill veta om det går att trycka upp en pappersversion av Arbetarbladet till första maj och starta en egen poddradio.

På tal om det kan ni läsa Arbetarbladets jämförelse av ordförandekandidaterna här.

Diskussion om artikeln